Powolne uruchamianie, użucie procka ok. 100%, system nie wył


(Bzdurki) #1

Witam! Mój komputer bardzo wolno uruchamia się, bardzo często użycie procesora sięga 100%, więc pracować na nim trzeba z anielską cierpliwością, mam wrażenie że ciągle pracuje dysk, przy zamykaniu systemu często go nie wyłącza (czekałem kiedyś prawie godzinę i nic - musiałem ręcznie), mam NOD32 i przeskanowałem też programem Spybot - Search & Destroy i Ad-Aware, problemy naprawiłem CCleanerem. Radzą mi format, ale bardzo chcę tego uniknąć. Prosze o pomoc (nie wiem czy pytam w dobrym dziale), jest to mój debiut na forum.


(deFco247) #2

Jeśli już piszesz w tym dziale z tego typu problemem, to należy wstawić obowiązkowe logi.

Pokaż logi z narzędzi OTL + System Repair Engineer.

W OTL przestawiasz Processes i Modules na All oraz wklejasz w dolne białe okienko Custom Scans/Fixes :

Klikasz Run Scan.

(Na Windows Vista i 7 uruchamiamy programy z menu Uruchom jako Administrator... ).

Zawartość logów wklejasz na wklej.org, wklej.to lub nopaste.pl, a w poście dajesz link.

Jaki dokładnie proces tak obciąża system?


(Bzdurki) #3

wkleiłem logi

z OTC http://wklej.org/id/281733/

z SRE http://wklej.org/id/281761/

jeśli chodzi o procesy obciążające procesor to nie wiem, bo nie ma reguły. Czasami eksplorer nawala i nawet nie mogę przesunąć kursora przez kilka sekund, częściej występuje inny objaw: obojętnie jaki program podczas otwierania powoduje obciążanie w 100%. Nic nie mogę zrobic czasami przez kilkanaście sekund.


(deFco247) #4

Jeśli masz rezydenta w NOD i aktywną ochronę w czasie rzeczywistym w Spybocie, to wyłącz ochronę w Spybocie, gdyż nie można mieć dwóch tłowo działających skanerów w systemie.

http://www.safer-networking.org/pl/howto/disable.html

Uruchom SREng -> System Repair -> zakładka Browser Addons -> kolumna CLSID1 -> odszukaj i usuń:

{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}

{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}

{08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501}

{1CB20BF0-BBAE-40A7-93F4-6435FF3D0411}

{1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E}

{4B3803EA-5230-4DC3-A7FC-33638F3D3542}

{8736C681-37A0-40C6-A0F0-4C083409151C}

{DBC80044-A445-435B-BC74-9C25C1C588A9}

{DFB852A3-47F8-48C4-A200-58CAB36FD2A2}

{E2E2DD38-D088-4134-82B7-F2BA38496583}

{E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C}

{FB5F1910-F110-11D2-BB9E-00C04F795683}

W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:

Run Fix. Restart, jeśli będzie potrzebny.

Potem log z usuwania oraz nowy log robiony opcją Run Scan.


(Bzdurki) #5

Witam! Zrobiłem powyższe czynności z jednym małym błędem. Nie zapisałem logu po usuwaniu, bo przez przypadek zamknąłem to okienko.Nowy log jest tu http://wklej.org/id/287364/


(deFco247) #6

Log wygląda na czysty.

Otwórz Notatnik i wklej do niego:

Plik zapisz jako typ wszystkie pliki pod nazwą plik.reg -> uruchom powstały plik, potwierdź chęć dodania do rejestru.

W OTL kliknij CleanUp.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes' Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport po usuwaniu.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).

No i ogólna aktualizacja:

  • Internet Explorer do wersji ósmej (nawet nieużywany wymaga aktualizacji, gdyż wpływa on na pewną część funkcji w systemie)

  • usuń stare wersje Javy i zaktualizuj ją za pomocą JavaRa


(Bzdurki) #7

dzięki, ok. trochę lepiej