Powolne wczytywanie się stron www


(K4mil171) #1

Witam :slight_smile:

Mam problem z wczytywaniem się stron www. Od jakiegoś czasu, w przeglądarce Google Chrome (zaktualizowana do najnowszej wersji) gdy wpisuję jakąkolwiek stronę www, to przez długi czas tak jakby się łączy, cały czas wyświetlając biały ekran i po ok. 20-25 sekundach pojawia się strona i wczytuje się od razu.

Problem ten nie występuje zupełnie w przeglądarce Opera (także w najnowszej wersji), w której strony ładują się o wiele szybciej (choć też mam wrażenie że powinny ładować się jeszcze szybciej). Z Operą zaś mam problem, ponieważ Facebook bardzo muli Operę, i gdy mam otwartego Facebooka w Operze przez dłużej niż 10 minut to komputer strasznie zaczyna mulić.

Dlatego, ostatnio korzystałem z tak dwóch przeglądarek. Google Chrome - do Facebooka, i Opery do reszty internetu. Chciałbym ten problem jednak jakoś rozwiązać.

Dane techniczne:

Windows 8 x64

Internet: 20Mb/s, połączenie kablowe z routerem.

Edit:

Pomyślałem jeszcze, że może być to problem PINGu, jednak oto screen ze strony speedtest.net

2658519549.png


(vanderneels) #2

Miałem coś podobnego z Chrome (i przy okazji z Internet Explorer), tyle że na Windows 7.

Jeśli na Windows 8 jest podobnie, to spróbuj:

  • Wejdź w Opcje internetowe w Panelu Sterowania (albo w Chrome: Ustawienia-> Pokaż ustawienia zaawansowane -> Zmień ustawienia serwera proxy)

  • Wybierz zakładkę Połączenia

  • Wybierz Ustawienia sieci LAN

  • Automatyczne wykryj ustawienia - jeśli ta opcja jest zaznaczona, to ją wyłącz.

Mam angielską wersję Windowsa, więc nie wiem, czy na pewno tak się nazywają poszczególne opcje.


(K4mil171) #3

Dziękuję za odzew, zrobiłem tak jak napisałeś, jednak… bez rezultatu.

Wciąż to samo. Co dziwne, w Operze nawet ustawienia ładują się ok. 15 sekund, tak na pewno być nie powinno.


(Michal Adamow) #4

Wpisz w Chromie “chrome://plugins/” i zobacz czy nie masz jakiś podejrzanych wtyczek. Jak któraś będzie niepewna to wyłącz.


(K4mil171) #5

Najpierw wyłączyłem tylko te nie potrzebne, i dalej działo się to samo. Później wyłączyłęm wszystkie - wciąż nic nie pomogło.


(Masaj) #6

zglos sie do dostawcy netu razemz wynikami testu szybkosci, konfiguracja i rodzajem polaczenia moze cie blokuje , obniza predkosc i zapytaj o co chodzi, masz w umowie? jakas tam wartosc to taka powinna byc utrzymywana , jesli tak nie jest masz podstawe do reklamacji i dochodzenia i wyjasnienia przyczyn i albo naprawnia albo zakonczenia umowy i ?odszkodowania?


(K4mil171) #7

Jak już pisałem nie jest to wina internetu, ponieważ Opera działa w miare normalnie. Pozatym pliki które czasem ściągam ściągają się z normalną prędkością 20Mb/s i nie ma od tego żadnego odstępstwa.

Problem jest gdzieś w Operze. Nikt nie wie serio co może być przyczyną?


(Masaj) #8

probowales przeinstalowac program na nowa wersje na czysto tzn. bez kopiowania starych ustawien, sciagnij program, usun wszystko co jest z obecnej wersji ( zachowaj zakladki, hasla i takie rzeczy ktore nie nie sa/ nie moga byc uszkodzone, bez rozszen i skryptow, i widgetow, plikow konfiguracji) i zainstaluj . Wtedy zobaczysz czy sa jakies zmiany.


(K4mil171) #9

Próbowałem, przeinstalwoanie nie pomaga. Żadnych zmian. Nie wiem już co może być przyczyną…


(Le_mar) #10

Resetowanie ustawień przeglądarki Opera.


(Masaj) #11

pomoc techniczna Opera - http://www.opera.com/support/?utm_sourc … owserLinks


(Kiyokosayorii) #12

Może masz dużo problemów w rejestrze?

http://www.tuneup.pl/products/tuneup-ut … /windows8/

Możesz pobrać TuneUp Utilities, zrobić konserwację jednym kliknięciem. Może trzeba ponaprawiać błędy na dyskach…

Nie wiem, jak na razie wypróbuj ten program. Może pomoże…