Witam! Mam laptopa Lenovo z Windowsem 7 i od jakiegoś czasu mam sporo problemów. Zaczęło się chyba od tego, że miałem wirusa ukasha (policja) i parę innych i komputer mi stanął na dobre. Musiałem usuwać je z innego konta użytkownika itd. aż w końcu mogłem go spokojnie uruchamiać. Potem byłem zajęty i nie mialem czasu zająć się kompem który raz na jakiś czas nie chciał się albo uruchomić albo zamknąć poprawnie. W końcu się do tego przysiadłem i posprawdzałem go różnymi antywirusami (avast, który jest moim głównym antywirusem, potem skaner ESET, nic nie znalazł, Malwarebytes, który wywalił kilka wirusów, Spybot który wywalił jakąś pozostałość po ukashu i do tego adwcleaner też jakieś pierdoły powywalał). To pomogło na jakiś czas ale od czasu do czasu nadal windows nie bootuje poprawnie. Nie chciał się włączać w trybie awaryjnym, blokując się na konkretnym pliku, w tym wypadku chodziło o problem z avastem, którego przeinstalowałem i pomogło. Tryb awaryjny działa, komputer zwykle się włącza, ale od czasu do czasu zawiesza się przy włączaniu na logo windows albo nie chce się poprawnie zamknąć i stoi na niebieskim oknie “zamykanie”. Przeskanowałem go jeszcze raz antywirusami (nie mam oczywiście wszystkich na raz uruchomionych, tylko avasta darmowego i comodo firewalla na stałe mam) i nic nie wykrywa. Nie mam pojęcia co się dzieje, czy to jeszcze jakiś wirus się ukrył przed czyszczeniem czy może jakiś inny problem. Nie mam za bardzo żadnych programów działających w tle poza antywirusem i daemonem, ale tego miałem wcześniej i nie blokował zamykania systemu.
Pytanie: Jakim programem powinienem zrobić loga, żeby ktoś mógł mi powiedzieć czy jest coś jeszcze nie tak z systemem? Kiedyś zawsze te sprawy załatwiałem hijackthis na starym kompie, ale na tym jest niekompatybilny i nie jestem na czasie jeśli chodzi o takie programy 
Z góry dziękuję i przepraszam za bycie noobem, jeśli nie opisałem problem, który się już pojawił, ale szukam i szukam i nie mogę znaleźć nigdzie rozwiązania pasującego do mojego konkretnego przypadku.