Powrót z Minta na XP

Hej,

postanowiłem się przesiąść z XP na Minta, bo nie ma wirusów itp.

Zainstalowałem, wywaliłem partycje, zmontowałem to jakoś w instalatorze i skoro trzymało się kupy - zainstalowałem.

Niestety, denerwowało mnie to, że trzeba na początku długie godziny poświęcić na szukaniu rozwiązań -

I już masa problemów, bo mu czegoś brakuje…

Podobnie było z innymi programami - jakieś biblioteki brakuje, czy coś - u ła, nie mam na to czasu.

Może, gdy będę miał więcej czasu, zawitam ponownie w Mincie albo i innej dystrybucji.

Przechodząc do sedna sprawy :

Uruchamiam instalator XP. Ładnie prosi mnie, o naciśnięcie dowolnego przycisku co czynię. Gdy się załaduje, wykonuje każdemu znane czynności no i zaczyna się formatowanie mojej utworzonej partycji. Wszystko OK, potem kopiowanie plików - też OK. No dobra, trzeba zrobić restart - i już problemy. Sam się restartuje gdy przeleci czas, w którym mogę sam uruchomić, wyskakuje prośba o naciśnięcie klawisza, którą ignoruje - nie chcemy koła zataczać :wink:

Hę. Dochodzi do piątej kropki i nic. Stoi ten monit, komputer w ogóle nie reaguje, stoi jak by się czegoś bał. Jedynym rozwiązaniem jest nic nie dający reset, gdyż znowu zatrzymuje się w tym samym miejscu.

Trochę poirytowany, instaluję z powrotem Minta, następnie jeszcze raz próbuję z Windowsem XP.

To samo.

Nie wiem co jest grane, po raz pierwszy taką sytuacje mam. Chciałem jeszcze spróbować usunąć wszystkie partycje, i podzielić dysk jeszcze raz - jednak to w ostateczności, bo mam 20GB danych, i jedynym sposobem byłaby zabawa z 4GB pendrive’m (drugie 20GB tak skopiowałem, bo to były hiper-super-dupper ważne dane - dla mnie oczywiście :smiley: )

Zauważyłem jeszcze jedno - ni stąd ni zowąd partycja z danymi została oznaczona jako ‘C:’. Zawsze było to D:… :expressionless:

I mam jakieś 8MB przydzielone, ni jak tego ruszyć. Gdy robię drugą partycje, znowu sobie bierze 8MB. Podejrzane…

Próbowałem z różnych płyt, aczkolwiek nie z innym Windowsem (nie mam do takowego dostępu).

Za zainteresowanie się moim problemem z góry dziękuję,

pozdrawiam.

Pozostałości 8MB to jak najbardziej normalna sprawa wynikająca ze struktury podziału dysku i głowicy

Dodane 25.03.2010 (Cz) 8:33

nosz kur… tyle się napisałem i się nie zapisało ;/

A spróbuj sformatować dysk jakimś linuxem live CD lub programem Gparted… Sformatuj, usuń partycję itp…

undefinedman , tak wiem - tylko dlaczego nagle są dwie takie partycje, jeśli przez 5 lat miałem tylko jedna.

Podział zawsze miałem taki sam na C:/ i D:/.

pila19 , a gdzie znaleźć to cudo w LiveCD? Jakoś znaleźć nie umiem.

jesli uruchomiłeś minat z live cd to spobie po prostu doinstaluj “sudo apt-get install gparted” (na live cd też możesz doinstalować aplikację, ale istnieje ona tam do momentu zakończenia sesji.)

8MB jest zostawione na usługi systemowe. Tego się nie rusza.

Odnośnie LIveCD Linuxa:

Zapewne masz live cd w mincie. To jest wtedy gdy jeszcze nie naciśniesz ikonki Instaluj

I tutaj możesz już odpalić GParted.

GParted LiveCD:

http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro … 13209.html

Działa.

Dziękować, tylko teraz jeszcze jedno pytanie :

Teraz będę miał cały OS na D:/, a dane na C:/. Da radę jakoś zamienić te literki, żeby system był na C:/ a dane na D:/?

Zobacz to: http://support.microsoft.com/kb/223188/pl

Wykonałem, i zamiast ‘Zapraszamy’ mam tylko Windows XP i nic więcej :frowning:

Wykonałeś kopię zapasową? Punkt przywracania?

Naciśnij F8 po starcie komputera i wybierz Ostatnią Dobrą Konfigurację.

Zrobiłem, ale nie działał tryb awaryjny, ostatnia dobra konfiguracja także nie.

Spróbuję zainstalować jeszcze raz, tylko może jest inna metoda?

Spróbuj naprawić windowsa: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=60904

Pomyślałem o tym wcześniej, jest ale :

1. Mam menu wyboru, w ogóle angielskie (gdzie się wybiera system, mam podwójne Windows XP Pro)

2. Literki są tak, jak były czyli OS na D:/, pliki na C:/