Pożeranie pamięci czy mój słaby komp?


(Rolandqx) #1

Witam. Mam świeżo instalnięty Mandriva 2007 free + dodadki. Zapoznałem sie juz dosyc mocno z systemem. Oczywiście na magrinesie to jest boski :). Mam tylko pytanie co do procesów. Normalnie jest ich odpalonych 88 około i to i tak mało pamietci zzera jak na tyle procesów ale niestety na styk ;/ cala moja pamiec czyli 256mb idzie na to. Wiem juz napewno ze zadne programy z ktorych sie korzysta w danej chwili nie są odpalone. Z tego co widze to wiele elementó srodowiska graficznego ma swoje procesy, np. górny pasek obsługi okienek hehe :slight_smile: wiem bo jak go wylaczylem to mialem zonka :D. No wiec tak system mimo tego stanu chodzi i tak super (windows leżałby na ziemi i błagał o litosc), jets zainstalowanych naprawde sporo programów bo mimo ze to wersja free to byla zamawiana i dostalo sie bonusy ;]. Mam tylko pytanie :slight_smile: czy taka Mandriva tyle żre ?? oczywiscie niedlugo powieksze swoja pamiec :slight_smile: tylko ciekawy jestem.


(matiit) #2

Może to jest tylko zacachowane? :stuck_out_tongue:

zob acz polecenie free -m


(Rolandqx) #3

no możliwe, ale to by bylo bezsensu by program systemowy pokazywal mi co wyprawia cache.. a nawet jeśli to chyba nie powinien byc caly zapchany -.-.. zresztą to chyba nie to bo sie cyfry nei zgadzają to wyglada na moje malutkie ramki które caly czas dzielnie pracuję. a ta komenda free -m cos jej nie ma ..nie odpala? ee ..


(matiit) #4

może na md jest tylko w PATH roota?

Spróbuj z roota


(Dla Www) #5

Wszystko jest w porządku: Bufory dyskowe zajmują tyle ramu ile mogą bo to przyśpiesza prędkość działania całości - dana pamięć jest zwalniana natychmiast gdy coś innego jej potrzebuje. Praktycznie nieważne ile masz ram`u a bufory dyskowe zajmą prawie 100% (czy 128mb czy 1GB). Ta pamięć jest jednak szybko zwalniana więc można ją traktować jako wolną.

[michal@xellos ~]$ free -m 

                total used free shared buffers cached

Mem: 884 817 66 0 80 540

-/+ buffers/cache: 196 687

Swap: 10487 0 10487

Po odjęciu buforów mam 196 zajęte i 687 wolne

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.

Kaka'


(Rolandqx) #6

masz racje :). Nie konfigurowalem nigdy cache mojego ale rozmiar zgadza sie z tym który pamietam z windowsa. To mi wyskoczylo free -m

total 249

used 232

free 17

s 0

b 9

c 96

---------------------

-/+ used 126

free 123

---------------------

swap 3992(free 100%)

Więc jeśli to się ładnie zwalnia tak jak powiadasz to spoko :). Dzieki

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.

Kaka'