"Primary master drive fails"


(Arkadius1994) #1

Witam! Mój problem wygląda następująco:

Dysk jest wykrywany przez Bios, ale po zresetowaniu komputera już nie.. Napisane jest "Primary master drive fails". Dysk sprawny, bez problemów wykrywany i odczytywany na innym komputerze.

model: WD400EB-00PFO 40GB ATA, sam na taśmie.


(JNJN) #2

Taśmę wymieniałeś ? na nową.

Jak ustawiona zworka na dysku, niektóre starsze WD lubiły ustawienie CS i sam na taśmie - załóż poprawnie taśmę sygnałową.

Reset biosu - dowolna metoda, najlepiej baterią - komp odłączony od zasilania 230V.

Może dysk ma mało czasu na wykrycie ? przy resecie ?

Bootowanie w biosie, dysk twardy - na początek ustaw jako pozycja druga lub trzecia da mu to więcej czasu na rozruch.

Może aktualizacja biosu płyty ?

Metoda prób i błędów.


(Arkadius1994) #3

taśmy wymieniłem na nowe

zworka na SC i sam na taśmie poprawnie podłączonej

bios resetowany 4 razy różnymi metodami

dysk jest wykryty w biosie ale dalej jest napisane "primary master drive fails" i nic się dalej nie dzieje

bootowanie robiłem kilkanaście kombinacji, bios jest aktualny

jakieś dalsze propozycje ;/?


(August Mocny) #4

Pomajstruj w BIOSie w parametrach dysku typu LBA, 32Bit Data Transfer, PIO mode itp


(JNJN) #5

To wygląda, że chyba płyta główna ma problem.

Może zasilacz ?????.

A próbowałeś podpinać dysk na II kanał IDE, może I kanał uszkodzony ?


(Arkadius1994) #6

obydwa kanały na 100% są sprawne, podpinałem, kombinowałem, robiłem cd-rom i dysk na 1taśmie, zworki itd nic nie pomogło. Płyta główna jest sprawna, bo wcześniej działała (z nowszym dyskiem). Dysk ma już pare lat..


(JNJN) #7

No to, dysk nie lubi się z płytą - jakaś niezgodność ?, nie ma innego wytłumaczenia.

Bios płyty masz najnowszy ?


(Arkadius1994) #8

pare (z 10) lat temu działał jeszcze na tej płytce ;p

Bios nie jest najnowszy


(JNJN) #9

Sprzęt się starzeje, to, że działał, nie znaczy, że dalej będzie poprawnie działał.


(Arkadius1994) #10

Nie wiem czy się to komuś przyda, ale rozwiązałem problem.

Nie doczytałem komunikatu, gdyż jego dalsza treść brzmiała:

"S.m.a.r.t. command failed" wygooglowałem i okazało się, że s.m.a.r.t. dysku wykrył błędy związane z niepoprawnym zapisem danych. W skrócie mówiąc dysk działa, ale wyskakuje sporo błędów jak np: restartowanie się przeglądarek, komunikatorów itp.

DYSK EWIDENTNIE DO WYMIANY! :slight_smile:

Panie Admin, zamykaj Pan :]