Watras16
(Adrian Nawrocki)
15 Lipiec 2007 07:20
Mam spory problem. Mój napęd nie chce czytać połowę moich płyt DVD. Na windowsie czyta te płyty bez problemu. Jak wkładam płyte to wyskakuje mi taki komunikat:
Nie można zamontować woluminu.
Błędna opcja montowania podczas próby zamontowania woluminu “Moja muzyka”.
Nie wiem co robić. Jak chce coś zgrać na Ubuntu to musze najpierw odpalić windowsa, zgrać pliki na dysk potem na pendrive, a z pendrive na ubuntu. Nie wiem czemu Ubuntu nie widzi partycji NTFS. Poracie coś w mojej sprawie.
Proszę o pomoc.
Pozdro.
lamerxD
(Norbert Stepniakowski)
15 Lipiec 2007 08:06
do ntfs potrzebny program
sudo apt-get install ntfs-3g
powinno pomóc
profesjonalna pomoc:
http://www.forum.ubuntu.pl/viewtopic.ph … light=ntfs
Watras16
(Adrian Nawrocki)
15 Lipiec 2007 10:00
Ten program mam już na kompie. Nic nie dało wpisanie tej komendy. Już próbowałem kombinować z tym programem, ale to jest tylko manager zapisu na NTFS.
Pozdro.
Kaka2
(Kaka_117827603)
15 Lipiec 2007 10:32
Watras16
(Adrian Nawrocki)
15 Lipiec 2007 14:24
Niestety nic to nie dało, ale jeszcze pokombinuje
Kaka2
(Kaka_117827603)
15 Lipiec 2007 15:00
Znaczy się, co nic nie dało?
Próbowałeś to montować w konsoli? Jak tak, to pokaż co dokładnie Ci ona wywala…
Watras16
(Adrian Nawrocki)
15 Lipiec 2007 18:26
z partycją już se poradziłem z reinstalowałem wszystko co miało w nazwie NTFS i po kłopocie. Jeszcze pokombinuje coś z DVD.
Złączono Posta : 15.07.2007 (Nie) 20:30
A co do montowania tej płyty to sam zobacz
adrian@adrian-desktop:~$ mount /dev/hda /media/driver mount: only root can do that adrian@adrian-desktop:~$ su Password: root@adrian-desktop:/home/adrian# mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/dysk mount: mount point /mnt/dysk does not exist root@adrian-desktop:/home/adrian# mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/Call of Duty 2Usage: mount -V : print version mount -h : print this help mount : list mounted filesystems mount -l : idem, including volume labels So far the informational part. Next the mounting. The command is mount [-t fstype] something somewhere'. Details found in /etc/fstab may be omitted. mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab mount device : mount device at the known place mount directory : mount known device here mount -t type dev dir : ordinary mount command Note that one does not really mount a device, one mounts a filesystem (of the given type) found on the device. One can also mount an already visible directory tree elsewhere: mount --bind olddir newdir or move a subtree: mount --move olddir newdir A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom, or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid . Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd]. For many more details, say man 8 mount . root@adrian-desktop:/home/adrian# mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/Call of Duty 2Usage: mount -V : print version mount -h : print this help mount : list mounted filesystems mount -l : idem, including volume labels So far the informational part. Next the mounting. The command ismount [-t fstype] something somewhere’. Details found in /etc/fstab may be omitted. mount -a [-t|-O] … : mount all stuff from /etc/fstab mount device : mount device at the known place mount directory : mount known device here mount -t type dev dir : ordinary mount command Note that one does not really mount a device, one mounts a filesystem (of the given type) found on the device. One can also mount an already visible directory tree elsewhere: mount --bind olddir newdir or move a subtree: mount --move olddir newdir A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom, or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid . Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd]. For many more details, say man 8 mount . root@adrian-desktop:/home/adrian#
Watras16
(Adrian Nawrocki)
16 Lipiec 2007 09:16
Zauważyłem jedną rzecz. Kiedy wyskakuje mi ten błąd podaje prawidłową nazwe płyty, a woliumu nie chce montować.
msliwa
(Michal)
16 Lipiec 2007 09:22
Pokaż zawartość pliku /etc/fstab
squeet
(squeet)
16 Lipiec 2007 09:26
Watras16 - do wklejania wszelkiego rodzaju logów czy poleceń używaj tagów code albo quote . Powyższe poprawiłem, następne wklejaj już poprawnie. Posty OT kasuję.
msliwa
(Michal)
16 Lipiec 2007 10:18
Z tego wygląda, że masz dwa napędy (albo przynajmniej Ubuntu tak wykrywa). Nie wiem, który to DVD, ale próbuj wpisywać polecenia (któreś z nich powinno zadziałać):
mount /media/cdrom0
mount /media/cdrom1
Watras16
(Adrian Nawrocki)
16 Lipiec 2007 10:34
DVD to mount /media/cdrom0
root@adrian-desktop:/home/adrian# mount /media/cdrom0 mount: block device /dev/hdc is write-protected, mounting read-only mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
I to wyskakuje.
Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 13:36
Chciałem jeszcze dodać, że te płyty były nagrywane na windowsie przez nero. Może dlatego nie chce czytać tych płyt.
matiit
(matiit)
16 Lipiec 2007 17:34
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 ro,user,noauto,unhide 0 0
tak daj do fstaba (tylko pozmieniaj cdrom itp)