Proble z napędem. Nie można zamontować woluminu. Ubuntu 7.04

Mam spory problem. Mój napęd nie chce czytać połowę moich płyt DVD. Na windowsie czyta te płyty bez problemu. Jak wkładam płyte to wyskakuje mi taki komunikat:

Nie można zamontować woluminu.

Błędna opcja montowania podczas próby zamontowania woluminu “Moja muzyka”.

Nie wiem co robić. Jak chce coś zgrać na Ubuntu to musze najpierw odpalić windowsa, zgrać pliki na dysk potem na pendrive, a z pendrive na ubuntu. Nie wiem czemu Ubuntu nie widzi partycji NTFS. Poracie coś w mojej sprawie.

Proszę o pomoc.

Pozdro.

do ntfs potrzebny program

sudo apt-get install ntfs-3g

powinno pomóc :stuck_out_tongue:

profesjonalna pomoc:

http://www.forum.ubuntu.pl/viewtopic.ph … light=ntfs :slight_smile:

Ten program mam już na kompie. Nic nie dało wpisanie tej komendy. Już próbowałem kombinować z tym programem, ale to jest tylko manager zapisu na NTFS.

Pozdro.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777

Niestety nic to nie dało, ale jeszcze pokombinuje

Znaczy się, co nic nie dało?

Próbowałeś to montować w konsoli? Jak tak, to pokaż co dokładnie Ci ona wywala…

z partycją już se poradziłem z reinstalowałem wszystko co miało w nazwie NTFS i po kłopocie. Jeszcze pokombinuje coś z DVD.

Złączono Posta : 15.07.2007 (Nie) 20:30

A co do montowania tej płyty to sam zobacz

Zauważyłem jedną rzecz. Kiedy wyskakuje mi ten błąd podaje prawidłową nazwe płyty, a woliumu nie chce montować.

Pokaż zawartość pliku /etc/fstab

Watras16 - do wklejania wszelkiego rodzaju logów czy poleceń używaj tagów code albo quote. Powyższe poprawiłem, następne wklejaj już poprawnie. Posty OT kasuję.

I sorry za kłopot

Z tego wygląda, że masz dwa napędy (albo przynajmniej Ubuntu tak wykrywa). Nie wiem, który to DVD, ale próbuj wpisywać polecenia (któreś z nich powinno zadziałać):

mount /media/cdrom0

mount /media/cdrom1

DVD to mount /media/cdrom0

I to wyskakuje.

Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 13:36

Chciałem jeszcze dodać, że te płyty były nagrywane na windowsie przez nero. Może dlatego nie chce czytać tych płyt.

/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 ro,user,noauto,unhide 0 0
  • tak daj do fstaba (tylko pozmieniaj cdrom itp)