Problem - 3x nieznane urzadzenia przy USB


(Arekmalek) #1

Witam

Mam problem jak na zdjęciu

07a9207d8afb55f8m.jpg

Ma ktoś jakiś pomysł? Przez to nie działają mi trzy porty USB w kompie.

Płyta główna:

NVIDIA ASROCK ALiveNF6G-VSTA


(Dimatheus) #2

Hej,

:arrow: Instalowałeś sterowniki do płyty głównej?? Jeśli nie, zrób to koniecznie,

:arrow: W Menadżerze urządzeń kliknij na wskazane przez Ciebie urządzenia i z menu wybierz Odinstaluj. Następnie zrestartuj komputer. Przy ponownym uruchomieniu system powinien wykryć odpowiednie dla urządzeń sterowniki i zainstalować je.

:arrow: Gdzie znajdują się te porty - z tyłu czy z przodu komputera??

:arrow: I gdzie znajdują się działające porty??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Arekmalek) #3

Z przodu i z tyłu komputera nie działają 3.

Nie mam sterowników do płyty bo zgubiłem od niej pudło...

-- Dodane 22.09.2009 (Wt) 12:46 --

Po resecie nic nowego, znowu pojawiły się trzy nieznane urzadzenia...


(corrtez) #4

Poszukaj na necie programów do wyszukiwania sprzetu w komputerach. Jeden sie nazywal Unknown device identifier sá tez inne. Mysle ze to powinno pomóc.


(Dimatheus) #5

Hej,

Czyli rozumiem, że pozostałe 3 - bo w specyfikacji płyty jest informacja o obsłudze 6 portów USB - działają??

Wszystkie sterowniki znajdziesz tutaj - do płtyty głównej sterownik to NVIDIA all in 1 driver package ver: 1111 w wersji dla Windows® 2000/Windows® XP - no chyba że używasz 64-bitowej wersji WinXP.

:arrow: Od kiedy porty USB nie działają?? Czy było tak od początku czy od jakiegoś momentu?? A może po reinstalacji systemu bądź po rozbieraniu komputera??

:arrow: Sprawdź w BIOS'ie czy porty USB są aktywne - Advanced -> USB Configuration -> w polach USB Controller i USB 2.0 Support wartości powinny ustawione być na Enabled,

:arrow: sprawdź, czy porty USB są dobrze podłączone do płyty głównej - opis znajdziesz na stronach 10 i 20 instrukcji do płyty głównej, którą znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Arekmalek) #6

Więc tak:

Tak

Mam to zainstalowane...

Po formacie przestały działać.

Sprawdziłem, są.

Mam plomby i nie mogę.


(Dimatheus) #7

Hej,

Czyli małe prawdopodobieństwo, że problem wynika z błędnych lub wadliwych sterowników. Ale by się o tym upewnić najlepiej spróbować odinstalować wszystkie urządzenia, które znajdują się w gałęzi Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej. Mam tylko nadzieję, że myszkę i klawiaturę masz podłączone przez PS2, bo jeśli na USB to przy starcie systemu mogą być one niedostępne...

Jeśli to nie pomoże, to obstawiam na to, że kable łączące porty USB z płytą główną się poluzowały, lub zostały uszkodzone, na przykład przez zbyt wysoką temperaturę...

Pozdrawiam,

Dimatheus