[Problem]Brama internetowa w neo


(Derelion) #1

Witam ponownie.

Mam taki problem polegający na tym,że skonfigurowałem sieć u kumpla (połączone dwa komputery kablem sieciowym) między nimi utworzyłem połaczenie sieciowe i wszystko jest ok. W sieci komputery się widzą.

U kumpla na komputerze (komp2) jest utworzona brama internetowa aby mógł korzystać z połaczenia internetowego pierwszego komputer (komp1) ale niestety na tym kompie2 niby wskazuje,że ma połączenie z internetem poprzez Udostępnianie połączenia internetowego w kompie1 ale jak kilkam na ikone IE i otwiera mi się okno przeglądarki to niestety pisze,że nie można uzyskać strony WEB czy cos takiego.

Co może byc przyczyną?

Dziękuję z góry za odp.


(Pzontek) #2

Witam,

a czy ustawiłeś w kompie który ma internet bezpośrednio z modemu adresy IP na automatyczne ??

Może jest tam firewall który blokuje to połączenie, nie wszystkie darmowe mają zdolność przepuszczania neta do innego kompa, jedynie sygate i zapora systemowa :wink:

Pozprawdzaj te rzeczy dodatkowo polecam prezentacje na łamach vortalu na temat sieci komputerowych, jest tam wspomnine o dzieleniu neta :wink:

http://www.dobreprogramy.pl/

zerknij również na poradę usera stefe

http://stefe75.webpark.pl/


(Derelion) #3

Prezentacje już dawno temu oglądałem ale fakt co do firewall’a to była jego wina :wink: Pozdrawiam

Złączono Posta : 07.10.2005 (Pią) 21:21

A tak przy okazji chciałem się zapytać aby nowego topicu nie zakładać…to czy można jakoś tak zrobić aby połączenie z neostradą nie resetowało się co 24h?

Bo tak jak u mnie w domku to np.połączenie lokalne mam juz aktywne 3 dni i 13 h i ileś tam minut a czy da się coś podobnego zrobić z neostradą?

Słyszałem i miałem program AutoConnect ale to nie to czego puszukiwałem.

Chciałbym zrobić tak jak połączenie sieciowe…czyli bez potrzeby resetowania go co 24h.

PS.Pod linex-em na drugim komputerze mam tak zrobione,że mi wogóle nie liczy czasu połączenia.


(Pzontek) #4

hmn to dziwne on powinien połączyć mialeś go dobrze skonfigurowanego ??

poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

tam dałem linki do tutoriali jak dobrze skonfigurować połączenie żeby sie nei gryzło :wink: