[Problem] DI-524 + Kablowka i laptop


(Alienx22) #1

Witam,

Przeszukiwalem forum i nieznalezlem odpowiedzi na moj problem wiec pozwole sobie zapytac :wink:

Kilka dni temu "dorobilem" sie laptopa dla zony (mialem juz dosc walki o to kto siedzi przy kompie) zakupilem router DL-524 zeby zonka nie musiala sie meczyc z kabelkami i teraz zaczely sie problemy... Dodam tylko ze to moje pierwsze doswiadczenia z siecia domowa

Oba kompy na Win XP Sp2

Dostawca netu UPC

pierwszy komp podpiety do routera po kablu wszystko dziala jak trzeba natomiast w laptopie WIFI juz nie :evil: Laptop widzi siec domowa i laczy sie z nia wszystko tu przebiega bez problemow jakosc polaczenia znakomita. niestety po wlaczeniu przegladarki strony sie nie otwieraja. DL-524 w filtrach ma udostepniony MAC adres lapropa sam router na stronie konfiguracji w statusie wyswietla polaczenie z laptopem jako OK. Sperdzilem jakies 6h zeby wyjasnic ale bez powodzenia.

Dodam tylko ze laptop podpiety kablem dziala dobrze.

Ustawienia w Protok贸艂 TCP/IP takie dane znalazlem na stronie D-LINK i takie wpisalem (w kompie podlaczonym kablem i laptopie)

Adres IP: 192.168.0.4

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

Podstawowy DNS: 194.204.159.1

Alternatywny DNS: 194.204.152.34

Laptop na tych ustawieniach na kablu dziala jak trzeba niestety na WIFI juz nieotwiera stron ale podaje informacje ze polaczenie jest nawiazane.

Jesli ktos wie co robie zle albo czego nie zrobilem bede wdzieczny za pomoc.


(MarS) #2

Moim zdaniem problem istnieje w nieprawid艂owej konfiguracji sieci Wifi a dok艂adnie jej zabezpieczenia. Mam ten sam router i NET 艣miga zar贸wno przez LAN jak i Wifi bez 偶adnego problemu

Uruchom stron臋 konfiguracyjn膮 routera (http://192.168.0.1) i przejd藕 do zak艂adki "wireless" w "Home"

Powinno by膰:

Wireless enabled

Channel: 6

Security: WPA-PSK (ja tak u偶ywam)

Encryption: TKIP

Password: tutaj sobie jakie艣 has艂o wymy艣l (to has艂o b臋dzie potrzebne by laptop m贸g艂 si臋 zalogowa膰 do sieci bezprzewodowej)

Dalej:

Advanced/filter i wy艂膮cz filtrowanie po MAC. Nic nie daje

Przy takim ustawieniu powinno Ci dzia艂a膰 a jak co艣 namiesza艂e艣 to zr贸b twardy reset urz膮dzenia i ustaw opcje ponownie. Jak b臋dziesz mia艂 pytania to wal 艣mia艂o


(Alienx22) #3

Jesli chodzi o te ustawienia to mam tak samo jak ty filtrowanie po Mac wylaczone i na laptopie siec jest widziana ale strony sie nie otwieraja.

Laptop napewno sprawny bo w pracy dzialal na WIFI bez problemow obecnie jest po formacie i mam nagrany tylko Win XP z Sp2 tak system czysty bez niczego.


(Mihau X64) #4

Mam ten sam router i mam filtrowanie po mac'u ale pomijaj膮c to wszystko dziala.. Hej alienx22 napisz co za zmiany wprowadza艂e艣 na routerze..

p.s. dodam tylko, 偶e ustawi艂em router tak aby sam przypisywa艂 ip :wink:


(Alienx22) #5

Router wyjety z pudelka i podlaczony zgodnie z instrukcja do modemu i kompa (pomijam plyte instalacyjna bo to badziewie wywalalo mi jakies bledy z tego co czytalem wiekszosc ma problem z ta plyta) cala konfiguracja routera przeprowadzona tak jak podane na stronie produceta (podaje link do instrukcji http://www.dlink.pl/?go=gNTyP9CnptFMIC4 ... DhKEoRsA==)

Nic wiecej w ustawieniach nie zmienialem tylko wpisalem w zak艂adki "wireless" w "Home" haslo dostepu do sieci i nazwe sieci bezprzewodowej SSID. dodalem MAC adres laptopa ale filtrowanie jest wylaczone.

Uruchomiony jest jeszcze serwer DHCP

Start IP address : 192.168.0.100

End IP address: 192.168.0.199

O to tyle bo zmiana strey czasowej na routerku raczej niema wplywu na jego prace :slight_smile:


(MarS) #6

Ja bym na Twoim miejscu wy艂膮czy艂 list臋 adres贸w MAC. Masz przecie偶 has艂o dost臋pu i zdaje si臋, 偶e ta opcja go blokuje. Ja nie u偶ywam w og贸le 偶adnego filtrowania MAC


(Alienx22) #7

MarS---> Ok sprawdze to pozniej ale to raczej nie to coprawda MAC adres jest wpisany w filtrowaniu ale samo filtrowanie jest wylaczone bo mialem pewne watpliwosci co do tego jak to poustawiac.

Wieczorem dam SCR ustawien z laptopa i Network connection details z polaczenia WIFI na laptopie jak na moje oko wszystko tam wydaje sie byc OK ale moglem cos przegapic.


(MarS) #8

Jasne, diabe艂 zazwyczaj tkwi w detalach :wink:


(Alienx22) #9

Tak jakpisalem zamieszczm scr z ustawien polaczenia na laptopie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e17bab86f72e4c9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08368ce05450079a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f5f14f3113f0794.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/527b36bb6ea497a4.html

Net po kablu chula ze az milo niestety na WIFI klapa nic niedziala... brak pomyslu comoze bycnie tak. Filtrowanie po MAC adres wylaczone. Moze ktos wypatrzy tu jakis blad.


(Zbych ) #10

zresetuj router , ustaw automatyczne przydzielanie adresu ip i dns-贸w (DHCP) i takie samo ustawienie w protok贸le internetowym kart sieciowych w kompach, adresy ip nie mog膮 by膰 identyczne dla obu komp贸w , konieczne mo偶e by膰 r贸wnie偶 sklonowanie mac adresu karty sieciowej kompa kt贸ry by艂 jako pierwszy pod艂anczany do UPC do routera.