Po tym jak odzyskałem komputer z serwisy zauważyłem, że niektórych płyt nie odtwarza np. Mafia 2, Atak na Perl Harbor czy też Tomb Raider komputer z Windowsem 7
Da się to naprawić?
Zakładając że zaktualizowali ci Windows 7 na 100% z Windows Update to możesz spróbować metod:
##Obejście ograniczenia
Na całe szczęście fani klasyków mogą spać spokojnie, gdyż gigant z Redmond podzielił się dwoma sposobami na obejście tego ograniczenia: przez wpisanie stosownych komend w wierszu polecenia oraz edycję rejestru. Wszystko sprowadza się do ustawienia odpowiedniego trybu uruchamiania dla sterownika secdrv.sys, dzięki czemu wcale nie trzeba rezygnować z owej aktualizacji zabezpieczeń.
##Wiersz polecenia (cmd.exe)
- Aby ustawić tryb uruchamiania usługi sterownika na ręczny, należy wpisać „sc config secdrv start= demand”.
- Aby uruchomić ręcznie usługę sterownika, należy wpisać „
sc start secdrv
”.- Aby zatrzymać ręcznie usługę sterownika, należy wpisać „
sc stop secdrv
”.- Aby ustawić tryb uruchamiania usługi sterownika na automatyczny, należy wpisać „
sc config secdrv start= auto
”.- Aby całkowicie wyłączyć usługę sterownika, należy wpisać „
sc config secdrv start= disabled
”.
##Edytor rejestru (regedit.exe)- Znajdujemy i klikamy gałąź „
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\secdrv
”, następnie w oknie po prawej klikamy podwójnie na klucz „Start
” i ustawiamy jedną z poniższych wartości:- Aby ustawić tryb uruchamiania na automatyczny, wpisujemy „
2
”.- Aby ustawić tryb uruchamiania na ręczny, wpisujemy „
3
”.- Aby całkowicie wyłączyć usługę sterownika, wpisujemy „
4
”.Należy pamiętać, że niepoprawna edycja rejestru systemowego może wywołać szereg nieprawidłowości w działaniu systemu operacyjnego lub całkowicie go „wyłożyć”! Wszystkie zmiany wprowadzacie na własne ryzyko. Ponadto Microsoft ostrzega, że włączenie wyżej wymienionego sterownika stanowi lukę w bezpieczeństwie systemu.
Sprawdzanie czy masz zainstalowaną poprawkę KB3086255 (Wiersz polecenia (cmd.exe)):
wmic qfe get hotfixid | find "KB3086255"
jak uruchomić cmd: http://www.pcworld.pl/porada/Wiersz-polecen-Windows-jak-z-niego-korzystac,400583.html
lista aktualizacji: https://spece.it/windows-serwer-artykuly/lista-zainstalowanych-poprawek-cmd-powershell
Jak instalowali aktualizacje zbiorczo (http://pclab.pl/news69717.html) to może to przekłamywać.
Potem będziemy dalej myśleć nad przyczyną.
To nie działa dostaje komunikat, że usługa jest wyłączona lub nie działa ponieważ nie jest z tym skojarzone urządzenie
Spróbuj z spacją po “=” - myślałem że to błąd składni
C:\Windows\system32>sc config secdrv start= demand
[SC] ChangeServiceConfig SUKCES
Co do przytaczanego komunikatu ktoś by musiał przejrzeć komunikaty z dziennika zdarzeń Dziennik zdarzeń systemu - gdzie to jest?.
Możesz też wykonać skanowanie pod obecność wirusów:
Zrobiłem jak mówiłeś i dostałem komunikat odmowa dostępu chodzi o uprawnienia administratora czy co?
Tak jak nie uruchomisz jako administrator cmd to będzie taki błąd.
Zobaczyć możesz czy ISO Buster da radę:
Wersja 3.9 podobno lepsza, widać coś poszło nie tak przy wydaniu 4.0.