Problem - sterowniki MS-6702


(Fryzjer5) #1

Witam! Mam bardzo poważny problem. Otóż jakiś czas temu padła mi płyta główna, więc musiałem kupić nową. Przyszedł informatyk, wymienił płytę oraz poinstalował różne sterowniki, praktycznie do wszystkiego - mysz, klawiatura, dźwięk itd. I komputer działał... Jednak jest pewno ale. Otóż od tego czasu zaczęły się dziać następujące rzeczy:

http://img186.imageshack.us/my.php?imag ... uu2ph7.jpg

To mi się pojawia jak włączam komputer. Tam daje w tej tabelce wyżej "no". Komputer się włącza, niby wszystko dobrze, aż chce wejść na jakąś stronkę internetową (zwykle to się udaje, ale czasami nie). Zgasa mi ekran, po chwili powraca normalny ekran ale wyskakuje to:

http://img186.imageshack.us/my.php?imag ... tuuch5.jpg

Następnie wybiram "nie wysyłaj" i pojawia się to:

http://img134.imageshack.us/my.php?imag ... uu7qq0.jpg

I muszę resetować komputer... To się dzieje różnie - czasami mogę zmieniać strony internetowe nawet przez kilkanaście minut, a czasami pojawia się to przy włączeniu pierwszej lepszej...

Kolega powiedzial mi, że to mogą być sterowniki do karty graficznej. Więc zainstalowałem nowe, ale to nic nie pomogło, jest tak, jak było. Więc powidział, że to może być związane ze sterownikami do płyty głównej (wszystko zaczęło się dziać wraz z zamontowaniem nowej płyty głównej) i tu zaczynają sie schody, bo nie mogę znaleźć sterów do mojej płyty głównej, więc nie mam jak sprawdzić czy to tutaj tkwi problem...

Płyta główna:

Manufacturer: MSI

Model: MS-6702 | 2.0

Chipset: VIA | K8T800 Pro | Rev. 00

Jak coś jeszcze będzie potrzeba to postaram się podać.

Dodam jeszcze, że wszystkie gry jakie mam na komputerze działają poprawnie, przykład - fifa 08. Dlatego chyba karta graficzna jest wporządku...

Aha i jeszcze jedno - jestem raczej średnio zaawansowany jeśli chodzi o komputer, więc proszę o używanie w miarę zrozumiałego języka. :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #2

Zainstaluj przynajmniej .NET Framework 2.0: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... mework+2.0

jak chcesz to i wersję 3.5: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... mework+3.5


(Fryzjer5) #3

A do czego do służy/jak to działa/czy to pomoże?


(Cosik Ktosik) #4

To jest wymagane przez oprogramowanie do karty graficznej ATI. Już na pierwszym ekranie widać, że tego brakuje.

//EDIT

Sterowniki do płyty znajdziesz tutaj :arrow: klik.


(Fryzjer5) #5

.NET Framework 2.0 zainstalowałem.

Teraz odnośnie tego linka do sterowników - które sterowniki mam tam wybrać? Bo ja to się raczej słabo znam :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #6

Sprawdź przy starcie, jakie teraz komunikaty otrzymujesz.

Co do sterowników, to zainstaluj :arrow: Chipset


(Fryzjer5) #7

Wyświetla mi tylko ten większy komunikat, a ten w mniejszym okienku już nie.

OK to teraz ściągam sterowniki, zobaczę czy to pomoże i odpiszę.


(Cosik Ktosik) #8

Chyba będziesz musiał jeszcze raz odinstalować sterowniki od karty graficznej, a następnie ponownie je zainstalować. No, ale spróbuj ze sterownikami od płyty głównej.


(Fryzjer5) #9

Mam teraz mały problem... Ściągnąłem te sterowniki i mam na pulpicie folder o nazwie VIA. Oto jego zawartośc:

http://img294.imageshack.us/my.php?imag ... ikimq4.jpg

I nie wiem który z tych plików to instalator. Jeżeli to plik "SETUP", to tam podczas instalacji jest coś takiego:

http://img360.imageshack.us/my.php?imag ... tuuyn6.jpg

I nie wiem co tam zaznaczy.

Aha i jeszcze jedno - jak widac na powyższych screenach, w prawym dolnym rogu mam 2 ikonki ATI... Pewnie dlatego, że instalowałem nowe sterowniki do karty graficznej (jak pisałem w pierwszym poście). Czy to przeszkadza, że ATI jest 2 razy? Jeżeli tak, to jak odinstalowac ten stary ATI? (To jest ten po prawej, po lewej jest nowszy).


(Cosik Ktosik) #10

W tym okienku, zaznacz wszystkie opcje i kliknij Dalej. Jak mówiłem, najlepiej odinstaluj wszystkie sterowniki od karty graficznej, aby się pozbyć konfliktów. Potem zainstaluj je jeszcze raz.


(Fryzjer5) #11

Sterowniki do płyty głównej zainstalowane. Na razie nie wiem czy pomogło, ale zanim to sprawdzę to zajmę się tymi sterami do karty graficznej. Otóż wchodzę w panel sterowania/dodaj lub usuń... i wyświetla mi takie oto pliki "ATI":

http://img219.imageshack.us/my.php?imag ... tuuxh8.jpg

Które z nich odinstalowac?

I następnie, jeśli chodzi o zainstalowanie sterowników do karty graficznej, czy Catalyst 8.6 będzie dobre? To jest ten ATI który miałem na screenach po lewej stronie.

Edit: Jednak sterowniki do płyty głównej nie pomogły.