Problem w języku C++


(Rlk120) #1

Witam.Myślałem że już dużo umiem w c++ a tu patrze bum...Problem przy prostym programie:)

#include

#include


using namespace std;

int main()

{

    string imie;



    cout<<"Witaj w moim programie,wpisz ksywe jakiegoś chłopaka z naszej klasy a dowiesz się kim on jest:)";

    cin.ignore();

    cout<<"Wpisz imie";

    cin>> imie;

    cin.ignore();

    if(imie=='baryl')

    cout<<"najgorszy z całej klasy.:)";

    else if (imie == 'kleszczu')

    cout<<"Jest mądry ale w głębi duszy to pijak.";

    getchar();

 return 0;  

}

Oto kod.Chciałem to zrobić jak będzie 10 imion ale przy takim mam bład i nie wiem co zrobić a jak mówiłem potrzebuje wpisać 10 imion....Powiedzcie gdzie jest błą...i pomóżcie:)


(Maniooo666) #2

Witam,

Może napiszesz jaki?

Strzelam: zmień linijkę

if(imie=='baryl')

na

if(strcmp(imie, "baryl"))

Tak samo z kolejnymi.

To nie PHP, aby porównywać stringi przez operator ==.

Kurcze, nie spojrzałem na początku, że korzystasz ze stringa z STL'a.

Sorry...

if(imie=="baryl")

Wtedy można tak porównywać stringi.

Aha, chyba powinno być #include

bez .h .


(Rlk120) #3

No dobra zmieniłem.I wyświetla w tym momenicie błąd,.Ale chce żeby jak napisze ktoś z klawiatury "Baryl"

wyświetlało się to co jest po cout..


(Darektw) #4

Witam :slight_smile: Jako że to mój pierwszy post to chciałbym się najpierw przywitać.

Też niedawno zacząłem naukę c++ i coraz bardziej mi się on podoba.

W kodzie masz dwa błędy:

Ciągi znaków pisze się w podwójnych quot'ach - powinno być "baryl" i "kleszczu".


(Rlk120) #5

Dobra ale chodzi o to żeby jak ktoś napisze z klawiatury baryl to mi sie wyświetla to co po cout


(Darektw) #6
int main(){

    string imie;

    cout<<"Witaj w moim programie, wpisz ksywe jakiegoś chłopaka z naszej klasy,\na dowiesz się kim on jest:)\n";

    cout<<"Wpisz imie: ";

    cin>> imie;

    cin.ignore();

    if(imie=="baryl") cout << "\nnajgorszy z całej klasy.:)";

    else if (imie == "kleszczu") cout << "\nJest mądry ale w głębi duszy to pijak.";

    getchar();

 return 0; 

}

A nie wyświetla..? Usun cin.ignore() :slight_smile:

Polecam dobry kurs m.in. o tablicach w C++ http://it.mnabialek.pl/index.php?url=c&where=section2&which=lekcja12


(Rlk120) #7

Kompiluje Dev C++,ale jak kompiluje Microsoftowym kompilatorem to też nie idzie :frowning:

Złączono Posta : 09.11.2006 (Czw) 16:09

A nie........sorry za kłopot...........wszystko ok. :smiley: :smiley: A czy na 10 imion nie lepiej jest wstawić tablice>>Jak tak to jak ją wstawić??