Problem w ustawianiu napięcia procesora w UEFI płyty głównej


(Landox) #1

Witajcie. Jakiego napięcia bym nie wpisał dla procka w UEFI (Click BIOS 4) to i tak pod Windowsem jest minimalne w idle (teoretycznie to dobrze) a w stresie wskakuje na stałe 1,727V. Co mam ustawić, żeby napięcie było takie jak ja chcę? Swoją drogą to co wpiszę w UEFI jako napięcie CPU wyświetla się w HW Monitorze jako VID, a VCORE to właśnie te 1,727.

Wiem, że programy przekłamują napięcia, ale coś musi być nie tak, bo komputer sam z siebie się resetuje przy niskim obciążeniu jak zmienię taktowanie.

Jakby coś: 4670k + MSI Z97 Gaming 5


(Agatonster) #2

landox

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Montarowiec) #3

podaj specyfikacje komputera, jeżeli masz windows 7 to: https://www.youtube.com/watch?v=B34sLYgjUqs


(CrisPL) #4

@up

To mnie rozwaliłeś. To co ty pokazałeś to jest tylko ustawienie trybu zasilania znaczącego jedynie dla laptopa i w żaden sposób mu to nie pomoże.


(Montarowiec) #5

jak tylko dla laptopa? nie wiedziałem że komputer to laptop o.O


(Landox) #6

Może jeszcze pokaż jak mam wyłączyć kompa? Napisałem model procka i płyty. Zresztą i tak chyba nie wiesz o co chodzi.