Problem z 1 programem na wielu systemach

Witam serdecznie,

Piszę w sprawie problemu mojego kolegi z pracy, który prosił mnie o naprawę swojego laptopa. Otóż sprawa wygląda tak, że bardzo zależy mu na tym, aby mógł otworzyć na nim jakąś płytkę o kierowcach zawodowych, która dołączona była do Rzeczpospolitej. Na jego laptopie po włożeniu płytki nic się nie dzieje, dodam, iż płyta jest ok, bo działa u mnie na laptopie (Win 7) i stacjonarnym (Win XP). Sugerując się tym, że on posiadał na laptopie XP, a u mnie na XP działało pomyślałem, że z systemem jest coś nie tak i postanowiłem zainstalować mu Vistę, którą miał dołączoną do laptopa. Zainstalowałem i to samo, po włożeniu płytki system pyta czy uruchomić jego zawartość, ale gdy wybiorę odpowiednią opcję nic się nie dzieje. Informatycy w mojej pracy powiedzieli, że to najprawdopodobniej wina jakiś brakujących bibliotek. Zainstalowałem co mi tylko przyszło do głowy - Flasha, JRE i .Net Framework, ale i to nic nie pomogło… Dodam, iż napęd w laptopie jest sprawny, bez problemów odczytuje zawartość zarówno tej, jak i innych płyt.

Może macie pomysł dlaczego tak się dzieje, że po włożeniu płyty do napędu i zezwoleniu na uruchomienie programu laptop chwile miela dyskiem, ale nic się nie uruchamia? Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje :slight_smile:

Autorun się odpala?

Chyba tak, w Viście po włożeniu płyty do napędu pojawia się systemowy komunikat czy zezwolić na start aplikacji - więc wygląda na to, że autostart działa.