Problem z audio


(sniper00) #1

Moja karta dźwiękowa gubi jeden kanał.... sprawdzałem kable, wtyczki i problem jest gdzieś w samym układzie audio..... czasem brakuje w prawym kanale zupełnie dźwięku, czasem jest przytłumiony, a jeszcze innym razem gra normalnie...... sterowniki i system też mam ok, a dzwięk mi fiksuje...

Karta jest zintegrowana z płytą główną Abit is 7 e jest to realtec AC 97..., jeśli ktoś ma sposób na usónięcie tej usterki to prosze o odpowiedź....


(system) #2

Troche to malo precyzyjne,napisz cos wiecej,moze problem lezy w odtwarzanych plikach lub plytach?


(system) #3

Witam,

Czasami zdarza się tak, iż jeżeli sterowniki karty audio nie zostały poprawnie zainstalowane w niektórych kartach dźwiękowych może pozostać aktywny tylko jeden kanał. Spróbuj zainstalowac raz jeszcze sterowniki.

Być może gniazdo głośników uległo obluzowaniu?


(sniper00) #4

hmm..... no ale mam system po reinstalce, wszystkie sterowniki zainstalowane na nowo i nic nie powinno szwankować.....

co do objawów to jest tak jak wyżej wspomniałem...zdaża się że nie ma problemu z dźwiękiem (nie zależnie od używanego przeze mnie programu czy też formatu ), a bywa tak że zaczyna mi trzeszczeć w prawym kanale i po chwili urywa się dźwięk zupełnie....po chwili potrafi wszystko powrócić do normy, a czasem niestety usterka trwa dłużej..... wtyczki i kable sprawdzałem i są ok, dźwięk odtwarzam na łuchawkach lub podłączam pod wieże i w obu przypadkach zdarza się właśnie ww sytuacja......


(system) #5

Sprawdź jeszcze gniazda w samych głośnikach. Jak dalej jest źle, to rzeczywiście sam układ może szwankować.


(sniper00) #6

problem występuje nadal.....czuje że czeka mnie zakup karty na PCI.....

Dzięki za pomoc.