Problem z Avant Browser - nie wyświtlanie się stron


(Macochaa) #1

Witam.

Mam pewien problem - otóż nie otwierają mi się pliki multimedialne w Avancie, np. umiesczone na stronie pliki .wmv.

Obecenie mam Avant Browser 9.02.021 (wcześniej zaś wersję 018).

Dla przykładu podam dwa linki - są ze storony http://www.fun.from.hell.pl/2004-04-28/ :

http://www.fun.from.hell.pl/2004-04-28/Office_Cans.wmv

http://www.fun.from.hell.pl/2004-04-28/ ... trogen.wmv

Co ciekawe w IE 6.0 Sp1 po kliknięciu na wybrany link film otwiera się w pasku Multimedia, zaś przy próbie otworzenia pliku przez wybranie opcji Otwórz w nowym oknie, IE też nie może takiego pliku otworzyć.

Być może problem tkwi tu w tym, iż Avant nie ma czwegoś takiego jak ów pasek multimediów.

W IE w Opcjach internetowych w zakładce Zaawansowane znalazlem opcję o nazwie "Nie wyświetlaj zawartości multimedialnej online w pasku multimediów" ale zaznaczenie czy odznaczenie tejże opcji nic nie zmienia.

Dodam tylko, iż opcje takie jak: Blokowanie reklam, Blokowanie pop-up'ów itp. nie mają tu chyba znaczenia gdyż próbwałem je włączać i wyłączać na różne sposoby.

Mam nadzieję, że nie zagmartwałem zbytnio - będę wdzięczny za wszelką pomoc.


(Dalal) #2

za kazdym razem tak sie dzieje???

mi np czasami robi sie taka buba, ze nie mam paska przewiajnia po prawej stronie. musze wylaczyc zakladke i uruchomic stronke w nowej. wtedy dziala. podobnie z uruchamianiem stron. wpisuje adres, klikam enter i...nic. trzeba poprawic.

a avant nie uruchomi tego chyba ze zaznaczysz mu ta opcje kiedy sciagasz plik. bo normalnie to sciaga na dysk. przynajniej z tego co zauwazylem.


(Macochaa) #3

Szkoda, że Avant zachowuje się w ten sposób - zdążyłem już polubić tą nakładkę a tu taki zonk. ;-(

A co do zakładki multimedia w IE. Włączą się za każdym razem po kliknięciu na link z nazwą danego pliku .wmv. Tu nie notowałem probelmów.

Tylko, żeby było jeszcze ciekawiej, wklejenie całego adresu do pliku w polu Adresu, w pustym oknie przeglądarki IE, raz działa a raz nie - tzn. raz uruchamia się ów pasek multimediów i tam wyświetlany jest film a raz pojawia się komunikat o braku możliwości wyświetlenia danej strony.

I ciężko tu znaleść jakąś prawidłowść. Wcześniej korzystałem z IE 5.5 i pliki .wmv odpalały się normalnie w Media Playerze.

Swoją drogą to zamierzam przetestować Operę - może ta opcja będzie lepsza..


(Macochaa) #4

Sprawdziłem też jak problem ten prezentuje się w MyIE 2 (v. 0.9.26.34).

No i cóż przy otiewraniu wskazanych linków MyIE zachowuje się podobnie jak Avant. Tzn. nie da rady otworzyć .wmv. :frowning:


(Asterisk) #5

A ustawienia WMA sprawdzałeś ?


(Macochaa) #6

Udąło mi się wyeliminować problemos dzięki aktualizacji Windows Media Palyera do wer. 9.

Swoją drogą problem rzeczywiście mgół dotyczć też braku rozszerzenia wmv w zarejestrowanych typach plików.

Dodałem po prostu z ręki rozszerzenie .wmv z domyślnymi akcjami otwórz i odtwórz przez WMP.

Jako, że zrobiłem te dwie akcje jedna po drugiej trudono mi powiedzić, która z nich rzeczywiście pozwoliła weliminować problem.

Ale już po ptakach - i DZIĘKI za zainteresowanie i porady..