Problem z BIOSEM i kompem, proszę o pomoc


(Dziku199111) #1

Witam, mój konfig.

Nagrywarka DVD Pioneer DVR-216BK OEM Black SATA

Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK

Zasilacz ModeCom MC-500ATX 2.0 500W 175.00

[775] Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 2,5GHz 2MB BOX

[ATX] Obudowa CoolerMaster Elite 331 black-silver RC-331 b/z

[iNT][775] Płyta GigaByte GA-EP31-DS3L

[PCIE] Karta Gigabyte HD4850 512MB Zalman GV-R485ZL-512H

[sATA2] Dysk Samsung 500GB 7200 16MB HD502IJ

BIOS LOADING CHECKSUM ERROR - KOMUNIKAT PRZY STARCIE.

komputer ładuje nowy bios, reset i znowu to samo, ciągle ale to ciągle.

Stało się to po tym jak przypadkiem wyłączyłem zasilacz przyciskiem z tyłu. No ale przecież to nic wielkiego. Nie wiem co teraz zrobić, kompa mam z apollo.

Ani DEL ani nic nie działa, ciągle to samo Bateryjkę wyciągałem już i zresetowałem CMOS, ale to nic nie dało. Stawiałbym na zasiłkę, ale ni mam jak sprawdzić czy ta jest ok


(Drobok) #2

a ja stawiałbym na spaloną ścieżke na płycie głównej :stuck_out_tongue:


(Dziku199111) #3

:confused: rozumiem że innego wyjścia nei ma jak oddanie do serwisu ?


(efazeti) #4

rozumiem, że na tym komunikacie kończy się rozruch kompa? do Windowsa nie wejdziesz?


(Dziku199111) #5

Rozruch, potem ładuje nowy bios i idą takie kropeczki........................... aż reset i ta sama akcja, nie wejdę do windowsa nie mówiąc o biosie


(efazeti) #6

a jesteś pewien na 100% że BIOS faktycznie resetowałeś? (może za szybko bateryjkę wsadziłeś)


(Dziku199111) #7

Ale co jak co, z 3.0 na 2.5 się zresetował proc, czyli chyba jednak zresetowałem.

Edit, wyciągnąłem ją na dwie minuty, może spróbować na więcej? Próbowałem innej bateryjki nawet, tzn takiej samej ale z innego kompa.


(Matmal112) #8

Spotkałem coś podobnego u znajomego. Posypał się system, postawiłem od początku i działa, są przypadki,że wyłączą prąd, ty zrobiłeś to samo więc dlaczego od razu ścieżka na płycie. Spróbuj włożyć płytę z windą, jak po restarcie uruchomi się z niej, rozwaliło system. Powodzenia


(Dziku199111) #9

Tyle że nawet mi nie chce wchodzić w opcje bootowania ani nic.

Spróbować ?


(efazeti) #10

zaleca się ok. 30 minut

zresetuj bios zworką


(Dziku199111) #11

Proszę pokaż mi na mojej płycie gdzie jest ta zworka ?SCR

Gigabyte GA-EP31-DS3L

Dobra wyciągam na te pół godziny


(efazeti) #12

zworka jest oznaczona nr 18 zdjęcie

z tego co pisze w instrukcji wystarczy je czymś zewrzeć na chwilkę


(Dziku199111) #13

Zewrzeć tzn ?


(efazeti) #14

tzn. połączyć ze sobą

najlepiej zworką (jak nie masz możesz "pożyczyć" z dysku lub napędu)

jak nie masz zworek to np. śrubokrętem :slight_smile:


(Dziku199111) #15

Dobra spróbuje i dam znać za parę minut.

NIC, to samo.


(Dziku199111) #16

Zero rezultatów


(efazeti) #17

no to raczej serwis

chyba że masz programator :stuck_out_tongue: lub chcesz bawić się w tzw. HOT FLASH :slight_smile:


(Dziku199111) #18

Z ciekawości tylko spytam, co to jest ?


(Dziku199111) #19

Dobra już wiem

dzięki Wam wszystkim za pomoc, komputer wysyłam na gwarancje


(efazeti) #20

cały komputer? wystarczy tylko płytę