Problem z biosem


(Oprych) #1

Witam

coś mnie podkusiło - miałem pewne problemy z płytą główną, więc postanowiłem zaktualizować bios.

pobrałem najnowszą wersje, użyłem EZFlash i dupa jasia... system wydaje dźwięk i koniec...

na szczęście płyty ECS mają magiczną kosteczkę :wink: tzw. Top-Hat Flash, którą wystarczy położyć na kosci flashu i bios startuje z niej.

uruchomiłem więc ponownie system,

próbowałem wgrać poprzednią wersje biosu, jeszcze raz nową i nic...

za każdym razem komp nie startuje - alb wydaje dźwięki albo włącza się, ale wtedy nie działa monitor.

Jestem zmuszony używać tej kosteczki.

Ma ktoś może jakiś pomysł???


(ak6) #2

Jeśli rzeczywiście uszkodzony został bios to teraz już możesz tylko skorzystać z takiego urządzenia:

http://www.allegro.pl/item174122182_pro ... ng_fv.html

lub udać się do serwisu i chłopaki ci to zrobią (nie wiem jaka jest teraz stawka ale jeszcze niedawno to było 50 zł)


(JNJN) #3

Może się przydać:

http://forum.overclockers.pl/showthread.php?t=10313

A stacja dyskietek 1.44 MB się odzywa przy starcie kompa,jeśli tak, to spróbuj załadować starego biosa - w sieci dużo informacji jak to zrobić.


(Marunde) #4

Bardziej opłacalne jest oddanie kompa do serwisu. Koszt nie powinien przekroczyć 50,00zł


(system) #5

ezflash ? masz powód , biosy tylko i wołącznie awdflashem :slight_smile:


(Oprych) #6

na innej płycie nie miałem problemu z tym programem.

ale jeśli mogę uruchomić komputer dzięki tej dodatkowej kości, to samemu nie mogę wgrać nowego biosu?