Problem z biosem


(x-awier) #1

Witam. Gdy włańczam komputer pokazuje sie bios a w biosie takie cos

F2:Setup F11:Boot Menu

Auto-Detecting Pri Master...IDE HARD DISK

Auto-Detecting Pri Slave...ATAPI CDROM

Auto-Detecting Sec Master... Not Detected

Auto-Detecting Sec Slave... Not Detected i zeby to minelo trzeba czekac okolo 10 minut.Takie cos pojawia sie w czasie biosu w trakcie wlanczania komputera (choc nie zawsze na 10 wlanczen okolo 6 razy takie cos sie pojawia), juz takie cos kiedy miale ale tylko raz i kilka miesiecy byla przerwa teraz znow sie zaczelo to pokazywac.Prosze o pomoc oraz wyrozumilaosc moderatorow z wyrazami szacunku oraz pozdrowieniami x-awier :lol: :stuck_out_tongue:

============================

Proszę zmienić tytuł na konkretny i poprawić błędy

monczkin


(JNJN) #2

Podejrzewam że komp stary.

Czy na II kanale IDE masz dwa napędy CD.

Konserwacja porządna kompa - sprawdź wtyczki zasilacza i taśmy sygnałowe i resztę.

Wymiana baterii na nową,ustawienie biosu i zapisanie Save.

Pomoc książka do płyty głównej.

Możliwe że słaby zasilacz.

Inne.


(x-awier) #3

nie wiem czy stary ma tlyko 1 rok i 4 miesiace


(Tyziek) #4

ja tak mialem i to byla wadliwa płyta główna


(JNJN) #5

Nie odpowiedziałeś na pytanie.


(x-awier) #6

nie mam tylko jedno DVD-rom (czemu moje bledy sa na czerwono a innych wogole nie sa zaznaczone?)


(Chrucik) #7

Bo JNJN nie zrobił żadnego błędu :smiley: A Ty całą masę. :stuck_out_tongue: Panowie moderatorzy stosują odpowiednie skrypty do topick'ów dzięki którym błędy są zaznaczone na czerwono 8)


(x-awier) #8

(JNJN) #9

Konserwacja porządna kompa,sprawdzenie taśmy sygnałowej na II kanale IDE i wtyczki zasilania napędu DVD.

Sprawdzenie baterii miernikiem cyfrowym napięcia - ma mieć 3V lub wymienić na nową.

Trzeba zresetować bios zworką/baterią i ustawić ponownie i zapisać Save.

Wypiąć taśmę sygnałową z II kanału IDE z gniazda płyty i zobaczyć jak się komp zachowuje teraz.

Jak to samo - po wypięciu taśmy:

  • zasilacz

  • płyta główna

Jak dobrze:

  • wymiana taśmy sygnałowej na nową 80 żyłową na II kanale IDE.

  • sprawdzenie napędu DVD na innym kompie lub sprawdzenie kompa na innym napędzie CD.


(x-awier) #10

a wieccie co dzis zadzialalo? jak wlanczal sie bios przekrzywilem na prawa strone komputer i od razu sie wlaczylo wczoraj tez:D


(JNJN) #11

A co ja piszę,może zwykły brak styku na taśmach wtyczkach i reszcie,trzeba docisnąć wyczyścić i będzie dobrze.