Problem z Blue Screenem


(Mazurek10) #1

Mam problem z Blue screenem niestety zaczyna mi się włączać coraz częściej. Wydaje mi się że jest to wina zasilacza ale nie jestem pewny. Oto log z Hijackthis

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 10:15:40, on 2008-05-31

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\WINDOWS\System32\FTRTSVC.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\PSIService.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe

C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Ares\Ares.exe

C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\DOCUME~1\Bartek\Pulpit\Speed-X\SpeedX.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.eu.microsoft.com/poland/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = neostrada tp

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll

O4 - HKLM..\Run: [AdslTaskBar] rundll32.exe stmctrl.dll,TaskBar

O4 - HKLM..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe

O4 - HKLM..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe

O4 - HKLM..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKLM..\Run: [AVP] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe"

O4 - HKLM..\Run: [sunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe"

O4 - HKLM..\Run: [Adobe Reader Speed Launcher] "C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\Reader_sl.exe"

O4 - HKCU..\Run: [ares] "C:\Program Files\Ares\Ares.exe" -h

O4 - HKCU..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033

O4 - HKCU..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU..\Run: [speedX] C:\DOCUME~1\Bartek\Pulpit\Speed-X\SpeedX.exe

O4 - HKUS\S-1-5-19..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUS\S-1-5-20..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS.DEFAULT..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')

O4 - Startup: Reboot.exe

O9 - Extra button: Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Statystyki ochrony WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\scieplugin.dll

O13 - WWW Prefix:

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip..{94381868-9E94-4E6A-B4D5-40238F8B2096}: NameServer = 194.204.159.1 217.98.63.164

O23 - Service: Ares Chatroom server (AresChatServer) - Ares Development Group - C:\Program Files\Ares\chatServer.exe

O23 - Service: Kaspersky Anti-Virus 6.0 (AVP) - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

O23 - Service: France Telecom Routing Table Service (FTRTSVC) - France Telecom - C:\WINDOWS\System32\FTRTSVC.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

O23 - Service: ProtexisLicensing - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PSIService.exe

Temp Płyta Główna 45 stopni

Samsung SV0401H 30 stopni

Wartość Napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.49 V

  • 2,5 V 2.54 V

+3.3 V 2.54 V

  • 5 V 3.01 V

  • 12 V wacha się od 8 V do 4 V

V Bat baterii CMOS 3.34 V

Prosze to są dane. Proszę o szybką odpowiedź


(Lukaszk 89) #2

Coś napięcia nie za dobrze wyglądają.Podaj markę i moc zasilacza(widoczne po zdjęciu obudowy, naklejka na nim).Wsadzałeś ostatnio jakiś nowy sprzęt do kompa(dodatkowe dyski/cd-romy)?Jeśli tak to odłącz co możesz i zobacz czy będą się powtarzać.

Moim zdanie jak na razie to wygląda na zasilacz.


(Mazurek10) #3

nie wiem gdzie sprawdzic ten zasilacz. a ostatnio tylko ramy wsadzałem. tez mi sie wydaje ze to zasilacz

W dniu 31.05.2008 , o godzinie 10:39 został dopisany post przez bartekzmc

teraz nie mam czasu sprawdzic bo ide na mecz.

P.S jezeli mozecie to piszcie tu jak przyjde to wszystko wam powiem


(Cosik Ktosik) #4

Zasilacz, odkręcasz z boku obudowę, szukasz zasilacza (na górze, z tyłu), patrzysz się na naklejkę i podajesz firmę/model/moc (wyrażoną w watach, w skrócie W).

Napięcia sprawdź miernikiem, ewentualnie everest ultimate (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... +4.50.1330) lub bios.


(Mazurek10) #5

A więc Tak Firam Codegen 300W Model 250XA1

W dniu 31.05.2008 , o godzinie 16:00 został dopisany post przez bartekzmc

i jeszcze 1 pytanie. Jak odczytać plik mindup przez HijackThis??

W dniu 31.05.2008 , o godzinie 16:30 został dopisany post przez bartekzmc

komputer ma juz ok 5 lat i zasilacz ani razu był niewymieniany


(Lukaszk 89) #6

Zasilacz na bank do wymiany (mój też 5 lat chodził na codegenie).Niestety zasilacz ten do dobrych nei należy i dla własnego bezpieczeństwa lepiej go wymienić(z resztą napięcia nie są jak powinny być).

Jak masz możliwość to pożycz od kogoś lepszy zasilacz i zobacz czy bedzie nadal tak się dziać, co nie zmienia faktu że powinieneś kupić nowy(np. forthrona albo mode coma mc).Z resztą -> http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=152819&hl=zasilacze.


(Pan Ziombl) #7

minidump odczytasz przez debugging tools for windows..mógłbyś tu wkleić loga dla pewności


(psych0') #8

A zobacz czy nie masz zapchanego wiatraka, może dlatego.

Jeśli będzie zawalony kurzem, to oczyść wiatrak pędzlem!

Pod żadnym warunkiem odkurzaczem, bo sie może naelektryzować i będzie git.

A wiec zobacz, czy masz zawalony Wiatrak kurzem.

Pozdro :smiley:


(huber2t) #9

fix w hijackthis


(Mazurek10) #10

Hubert czyli co mam zrobić??


(Cosik Ktosik) #11

W programie hijackthis, zaznaczasz podane linijki i klikasz na przycisk FIX.


(Mazurek10) #12

Dzięki. I Ile może kosztować taki jakis w miare dobry zasilacz??


(Cosik Ktosik) #13

MODECOM MC (nie FEEL !!

Szukaj na allegro, może być trochę taniej.


(Mazurek10) #14

OK dziki serdeczne :wink:

W dniu 01.06.2008 , o godzinie 19:43 został dopisany post przez bartekzmc

Znowu się pojawił problem ale chyba to pomoże rozwiązać go zupełnie.

Microsoft ® Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86

Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is:

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

Debug session time: Sun Jun 1 19:37:29.578 2008 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 0:08:18.150

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

.................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

............

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 100000D1, {ffffff22, 2, 0, f6c54926}

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*** WARNING: Unable to verify timestamp for hal.dll

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for hal.dll

*** WARNING: Unable to verify timestamp for USBPORT.SYS

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for USBPORT.SYS

Unable to load image torususb.sys, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for torususb.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for torususb.sys

*************************************************************************

*** ***

*** ***

*** Your debugger is not using the correct symbols ***

*** ***

*** In order for this command to work properly, your symbol path ***

*** must point to .pdb files that have full type information. ***

*** ***

*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***

*** contain the required information. Contact the group that ***

*** provided you with these symbols if you need this command to ***

*** work. ***

*** ***

*** Type referenced: nt!_KPRCB ***

*** ***

*************************************************************************

*************************************************************************

*** ***

*** ***

*** Your debugger is not using the correct symbols ***

*** ***

*** In order for this command to work properly, your symbol path ***

*** must point to .pdb files that have full type information. ***

*** ***

*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***

*** contain the required information. Contact the group that ***

*** provided you with these symbols if you need this command to ***

*** work. ***

*** ***

*** Type referenced: nt!_KPRCB ***

*** ***

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : torususb.sys ( torususb+937e4 )