Problem z cieniami w grach,grafiką


(Doonomar) #1

Witam jako że mój temat poszedł do śmietnika wznawiam go,może ktoś miał podobny problem i mi pomoże,a więc problem jest taki że w grach mam poszarpane cienie a w przeglądaniu internetu troche jakby literki zniekształcone gołymi okiem tego za bardzo nie widać ale jak się bardziej przyjrzeć to widać,z sterownikami bawiłem się pow. 10 razy przeinstalowywanie nic nie dało, występuje to na zintegrowanej karcie i radeonie 5400 1gb więc to nie wina karty graficznej, procesor też coś może mieć do tego? Bo ostatnio bawiłem się w podkręcanie z tego wyszło że powróciłem do ustawień domyślnych w biosie moja płyta główna nie radzi sobie z podkręcaniem, próbowałem tez programem gigabyte utilites 6 czy coś w tym stylu patrzyłem do ilu mogę dojść fsb 245 na komputerze pionowe paski różno kolorowe z 1s i reset próbowałem mniejsze wartości i tak może było z 3 razy może to przez to mam taki problem, czy popsułem sobie płytę główną ? czy coś z procesorem, przy przeglądaniu internetu też coś jakby widzę np tutaj zapodam screena nieforemnego kółeczka http://w459.wrzuta.pl/obraz/powieksz/awsZRyes4Dq widzicie takie nieforemne te kółka w programie OCCT( program dla przykładu) i jakby mi literki też takie bardziej nierówne takie delikatnie postrzępione nie są równe, zna ktoś może powód ?


(sadaj72) #2

Czym masz podpięty monitor do karty?

Chodzi o rodzaj kabla (dvi, vga, hdmi itd.).


(Doonomar) #3

Kabel VGA


(sadaj72) #4

Spróbuj użyć funkcji auto-adjust na monitorze, jak nie pomoże to zmień kabel na dvi (koszt 10-20zł), rozmazana czcionka to objaw kiepskiego kabla vga.

Jeżeli dalej będą problem to uszkodzona jest karta graficzna, a wtedy w grę wchodzi jedynie zakup nowej karty.


(Doonomar) #5

Karta graficzna raczej nie, jest sprawna pisałem Ci że na zintegrowanej taki sam problem jest , mam zintegrowaną też z płytą główną zrobiłem ten auto-adjust i nic, zobaczę z tym kablem dvi ale wątpię by to pomogło, pisałem że bawiłem się z podkręcaniem ( a przed podkręcaniem takiego problemu nie miałem) miałem ustawione w biosie FSB 240, programem Gigabyte utilites 6 próbowałem zmienić na 245(program nie zapisuje ustawień podkręcenia po resecie przywraca do podanych wartości w biosie) no i dałem te 245 i 1s pionowe różno kolorowe paski i reset myślę że problem powstał w ten sposób,ale wymienię ten kabel przy najbliższej okazji dziś bądź jutro.


(sadaj72) #6

Sprawdzałeś monitor? Tzn podłączałeś go do innego komputera?

Podkręcanie nie powoduje kolorowych pasków na ekranie, i nie może uszkodzić karty graficznej chyba że przy bardzo słabym zasilaczu, uszkodzenie płyty głównej też raczej nie powoduje takich objawów, a przynajmniej nigdy się z takimi nie spotkałem.

Jedyne racjonalne wytłumaczenie to uszkodzona karta, ale skoro sprawdzałeś też integrę, lub uszkodzony monitor.


(Doonomar) #7

Bardzo słabego zasilacza to nie mam Carbon 450W, nie mam już pojęcia jest to bardzo denerwujące spróbuje z tą wymianą kabla ale wątpie, czytałem na innych forach z podobnym problemem, ktoś wymieniał karte, płyte główną, podłaczył komputer do telewizora i zasilaczy (chyba) wymieniał jak pamiętam i problem dalej był

Dodane 03.01.2013 (Cz) 14:43

Dodam że z filmami nie ma problemu wyświetlane są prawidłowo w jakości HD krystalicznie czysty obraz także nie wiem o co tutaj chodzi

Dodane 03.01.2013 (Cz) 15:20

Tu zapodam jeszcze screen widzicie jakie to w przybliżeniu niewyraźne? Nie wiem co wymieniać co robić karte? bo mi się zadje że jest dobra chodź oczekuje waszej wypowiedzi, bo moja mało się raczej liczy nie znam się za dużo http://w164.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6IJebLCPzEw


(sadaj72) #8

Ale wszystko w przybliżeniu będzie niewyraźne, przecież to grafika rastrowa.

Niestety ale na screenach nic nie widać, musisz zrobić zdjęcie tych artefaktów.


(Doonomar) #9

Artefaktów żadnych nie mam w grze ani nigdzie tylko wszystkie litery w przeglądarce w notatniku nazwy folderów są delikatnie postrzępione z daleka tego nie widać dlatego dałem troszke przybliżenie spójrz na literę S w wyrazie ESKA chyba w niej najbardziej to widać,problem jest i nie wiem jak go rozwiązać chyba będe zmuszony kupić nową karte podobną do tej bo lepszej szkoda na taki sprzęt jak ja mam albo spróbuje jeszcze z zasilaczem wymienić bo mam stary sprawny ktoś tu mi pisał że może to być wina zasilacza, albo rozmyślam jeszcze nad serwisem ale to ostateczność


(sadaj72) #10

Może masz wyłączone wygładzanie czcionek w windowsie.

Wejdź w personalizuj->ekran->Dopasuj tekst clearType.

Powinno pomóc z postrzępionymi literami.

edit: nie chodziło mi o całkowicie wyłączoną funkcję cleartype, bo ją akurat widać na skrinie, ale może po prostu masz za słabo ustawione wygładzanie, kreator pozwoli to dostosować.


(Doonomar) #11

Niestety to nic nie daje myślę że problem leży głębiej w obudowie komputera ;/, zaraz sprawdze z zasilaczem mam stary sprawny chodz nie jest najlepszej jakości

Dodane 04.01.2013 (Pt) 0:10

Do wymiany zasilacza się nie przymierzam jednak, po odłączeniu komputera i podłączeniu tylko do gniazdka tego starego zasilacza jakieś dziwne dzwięki dochodziły zasilacza jakby jakieś zwarcia także z tym dam spokój został mi chyba tylko serwis albo zdecyduje się jeszcze na wymiane karty, aha zapomniałbym jutro kupię kabel zobaczymy czy coś da

Dodane 04.01.2013 (Pt) 0:58

Sprawdzałem dziś też na grze The Elders Scrolls Skyrim i obraz lekko zamazany gram na średnio niskich wymaganiach tnie mi się nieźle gra i cienie tu brzydko wygladają, pamiętam wcześniej jak grałem w tą grę jakieś 6 miesięcy temu to gra chodziła mi na średnich przy lekkich zacięciach z ładnym obrazem, może jednak ta karta coś szwamkuje? + we wszystkich grach spadła mi wydajność jakieś 20%