Problem Z DELL LAPTOP - nie ma zasilania z baterii


(Bumelant) #1

Witam mam DELLa Inspion 6400 od 9 miesięcy.Ostatnio mam problemy z zasilaniem tzn. gdy odłączę kabel zasilania wtedy po kilku min. wyskakuje komunikat żeby PODŁĄCZYĆ NATYCHMIAST ŁADOWANIE a dioda sygnalizuje na czerwono zaraz po wyciągnięciu wtyki.Laptop w 80% chodzi na zasilaczu.Laptop jest dużo używany w ciągu dnia ok 6-8 godzin z czasem pracował na baterii.Ostatnio miałem kłopoty z system XP i zauważyłem ze nie ma na pasku zdania IKONKI BATERII tylko jest IKONKA WTYCZKI.Wcześniej tak nie było tylko BATERIA z poziomem w % ładowania.Pytanie moje jest czy może mieć na to wpływ XPk tzn. czy on coś miesza w ustawieniach zarządzania energii czy coś sie skopało z laptopem? Dodam ze 2 tyg Laptop sie sam restartował podczas ŁADOWANIA systemu i tak w kolko.Postawiam system z tej samej płyty co teraz na nim pracuje ale jakiś jest niestabilny.Prosze o pomoc.


(Yole) #2

panel sterownania >>opcja zasilania >>miernik baterii >> zaznacz "pokaż szczegóły dla każdej baterii " kolejna zakładka >>zaawansowane >>"zawsze pokazuj ikonę na pasku zadań" - zaznacz


(Kolmar) #3

Na Xp-ku możesz skorzystać z alternatywnego wskaźnika poziomu energii. Program ten to Notebook Hardware Control.

Innym ciekawym narzędziem jest Battery Tracker, a jeszcze innym EZBattery. Tego typu narzędzi jest sporo.


(Bumelant) #4

pow3r_shell. Robilem tak jak opisales ale WSZYSTKO BYLO JUZ WcZESNIEJ ustawione.Zostawilem laptopa podlaczonego na noc - zeby sie bateria podladowala.Dzisiaj go uruchomilem nawet przed startem sytsemu zaswiecila sie na czerwono dioda, ale bateria sie nie wylacza - tzn trzyma.Co to moze byc?


(Kolmar) #5

Bateria popsuła się i tyle. W końcu producenci nie bez powodu dają na baterię tylko 6 miesięcy gwarancji, ewentualnie coś z zasilaczem.