Problem z dostępem do dysków twardych


(Danadol) #1

Mam problem (podobnie jak wcześniej) z dwoma dyskami twardymi podłączonymi przez adapter IDE podłączony do gniazda PCI.

Nie wiadomo dlaczego, nagle po włączeniu komputera niemożliwy jest dostęp do owych dysków. Przy próbie otwarcia system wyświetla coś takiego http://img822.imageshack.us/img822/7039/zazacv.jpg

Próbowałem odbudować tabele partycji test diskiem, ale to nie pomogło (widzi on partycje, ale po ponownym zapisaniu nic się nie zmienia). System windows także widzi oba dyski, podobnie jak wszelkie programy do partycjonowania, ratowania danych, itd.

Co mogło spowodować ten problem, i jak to naprawić ?

Dodam, że przed zajściem awarii dzień wcześniej komputer został zahibernowany, po odhibernowaniu padły właśnie oba dyski.


(gufi4) #2

sprawdź hddtune czy nie masz bad sektorów :slight_smile:


(Danadol) #3

Tak wyglądają wyniki HDTune dla jednego dysku

A tak dla drugiego

-- Dodane 18.09.2010 (So) 10:06 --

Mam też takie pytanie, czy ma szansę pomóc usunięcie, a potem przywrócenie partycji na owych dyskach ?


(gufi4) #4

wygląda na to że nie masz uszkodzonych sektorów spróbuj uruchomić konsole odzyskiwania systemu z płyty z Windowsem i daj chkdsk /r


(Danadol) #5

Uszkodzone dyski, nie są systemowymi, więc nie wiem, czy to pomoże.

-- Dodane 22.09.2010 (Śr) 17:42 --

chkdsk nie daje rady, nie rozpoznaje wolumenu


(Monczkin) #6

Vithar , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978