Problem z dostępem przez sieć LAN do mojego kompa


(_Sylwan_) #1

Mam 2 kompy połączone w sieci. Problem polega na tym że z jednego na drugi łączę się bezproblemu a z drugiego na pierwszy przy próbie połączenia wyświetla się monit o podanie loginu i hasła. Ale ja nie mam hasła do tego kompa więc wpisuję sam login i wyskakuje błąd że nie może się połaczyć. Co jest nie tak? Zapora nie blokuje bo zaznaczyłem udostępnianie plików i drukarek.


(pysiu) #2

sprawdź czy wszzystko ustawiłeś http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html


(_Sylwan_) #3

wszystko ustawione ale dalej nie mam dostępu z jednego kompa na drugi :frowning:


(Ferdek31) #4

na obu jesteś zalogowany na koncie administratora? Pliki masz udostępnione?


(_Sylwan_) #5

tak udostępnione są pliki. Jeszcze raz mówię komputery się widzą w sieci. Z jednego się połączę i przeglądam pliki. A na drugim jak łączę się z tym pierwszym wyskakuje komunikat:

89197796.jpg

Wszystkie możliwe sposoby jakie znam które mogły by blokować wyłączyłem ale widzę że dalej coś go blokuje :frowning: pomocy


(Ferdek31) #6

ale łączysz się z będąc zalogowanym na obu na koncie administratora?


(Golden Finger) #7

Mimo tego zapora może blokować dostęp (miałem - mam podobny problem).

Wyłącz zaporę na kompie, na który nie możesz sie dostać.

U mnie to zadziałało. Nie wiem tylko dlaczego tak się stało, bo przed

problemem mogłem z włączoną zaporą widzieć udostępnione pliki.

:okulary:


(_Sylwan_) #8

marek624 tak obydwa na koncie administratora

Golden Finger nie pomogło


(Piterosbayeros) #9

U siebie miałem podobnie i problem zniknął, kiedy na obu kompach stworzyłem dodatkowe identyczne konto administratorskie zabezpieczone hasłem (dła łatwiejszego zapamiętania takim samym jak login).