Problem z dyskiem Maxtor 250 GB


(Blinq1) #1

Witam!

Mam problem z dyskiem, otóż od jakiegoś czasu zaczął mi stukać, tzn. stuknięcie, zawieszenie systemu i reset, albo czarny ekran. Czasami przy uruchomieniu systemu to się dzieje, ale po wyłączeniu i ponownym włączenie jest już ok.

Możliwe, że to wina zasilacza którego kupiłem w sierpniu - Tracer 350 W. ? Bo wcześniej mi się nic takiego z dyskiem nie działo. Czy to poprostu dysk zaczyna umierać? Da coś format? Może wymiana zasilacza? Albo dysku...

Czytałem gdzieś, że to może też powodować płyta główna która źle wysyła polecenia do dysku i głowica spada z talerzy.


(system) #2

Na początek wymień taśme od dysku :slight_smile:


(Blinq1) #3

Dobrze, wymienię. Jeśli mam dysk ata/133 to taka mam taśmę kupić? Pisze jeszcze, że jakieś Ultra DMA mode 6 - to ma jakieś znaczenie?

PS.

Jestem laikiem w tych sprawach.


(Pixel) #4

Sprawdź na początek dysk czy jest ok,poczytaj trochę o testowaniu.

Pomocne linki

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=93871

http://www.madar.com.pl/Open/smart.htm

Polecenie chkdsk


(Blinq1) #5

Takie coś mi wyskakuje w HDD Health:

UltraDMA CRC Error Count attribute is very low! Check the IDE cable, PCI frequency and system drivers.

Oraz:

To są chyba problemy odnośnie taśmy...?


(Pixel) #6

Może to być problem z taśmą,sterami,albo z ustawieniem częstotliwości PCI.

Zobacz jak masz ustawione,a jak to zrobić zobacz np w moim poście tutaj


(Blinq1) #7

Pixel ja mam już ustawiony tryb Ultra DMA tryb 6.