Problem z dyskiem - znika na jakiś czas


(dawidos) #1

Witam. Mam problem z dyskiem, ale wydaje mi się, że to nie jego wina.

Jakiś czas temu kupiłem dysk Seagate 500 giga i po miesiącu zaczął znikać, tzn. Nagle zwiecha całego systemu i pojawiający się wykrzykniczek w tray'u na którego klikając znika(system mam na drugim dysku). Myślałem, że to wina dysku więc poszedłem na gwarancji go wymienić. Po tygodniu ta sama sytuacja. I znowu poszedłem wymienić dysk tym razem na WD też 500 giga. Po tygodniu to samo. Próbowałem przełożyć dysk na drugą taśmę sata i nadal to samo. Komputer skanowany - nie ma syfu. Dyski to:

WD wd800BB-00fja0 ata - dysk 80 giga - z nim nie mam problemów

WD WD5000AAKS SATA II - znikający dysk - jest podpięty pod złącze SATA.

Proszę o pomoc :?

Jeszcze jedno - do czego jest taki czerwony kabelek który idzie od dysku do płyty głównej(mowa o dysku ze złączem sata)? Czy może być to jego wina?


(Cosik Ktosik) #2

To jest kabel do przesyłania danych.

Załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.

Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).

Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.


(dawidos) #3

Screeny:

WD 500 giga:

smart.th.png

WD 80 giga

smart2.th.png

Ustawienia zresetowane do podstawowych w biosie.