Problem z dyskiem


(Yaq) #1

Witam. Mam pewien problem. Niecałe dwa lata temu kupiłem sobie kombo. Wszystko pięknie, ladnie, pali x52, a że mój komp jest troche starawy, mam Win98 który lubi by co jakiś czas go przeinstalować. Postawiłem go na nowo i przestał palić. Sprawdzam:

Burnproof włączony - nie pali

DMA włączone - nie pali

ASPI - wgralem nowe i dalej nic.

Pomyślałem że przy instalacji systemu coś poszło nie tak i takie są skutki.

Format c:.............. 100%, system postawiony na nowo, DMA, ASPI, wszystko jest git, tylko że dalej nie pali.

Sprawdzam prędkośc dysku:

Drive C

Read max 13128 kB/sec

Read average 11770 kB/sec

Read min 11636 kB/sec

Write max 13473 kB/sec

Write average 12278 kB/sec

Write min 10240 kB/sec

CPU usage 5 percent

Komp stary ale bez przesady.

Nagrał mi płyte prędkością x4 to już jakiś sukces

Powtórka testu prędkości dysku trybie awaryjnym:

Drive C

Read max 102400 kB/sec

Read average 96603 kB/sec

Read min 85333 kB/sec

Write max 102400 kB/sec

Write average 54468 kB/sec

Write min 46545 kB/sec

CPU usage 78 percent

Prawie 10 razy leprzy wynik.

Co może być powodem takiej różnicy? Czy ktoś wie w czym tkwi problem?


(JNJN) #2

A sterowniki do płyty głównej wgrane, a przynajmniej do IDE.

W trybie awarynym komp pracuje na sterach systemowych,może się gryzą jakieś sterowniki.

Spróbuj bez ASPI.


(Yaq) #3

Nowe sterowniki już siedzą ale to nic nie dało.

Przy instalacji wyłączyło mi DMA i przez chwilę myślałem, że jest jeszcze gorzej :slight_smile:

Znalazłem jeszcze coś takiego:


(JNJN) #4

Najlepiej zresetuj bios zworką/baterią i ustaw tylko co trzeba i zobacz teraz.

Wyłącz wcześniej kompa z 230 V.

Ewentualnie kliknij ustaw na domyślne w tabeli i zakładka sterownik i odinstaluj/usuń go i restart kompa i zobacz teraz.