Problem z działaniem gier i grafiki 3D w Vista Homen Premium


(Keymen3) #1

Witam!

Tym razem mam wielki problem!Zainstalowałem dzisiaj rano 64 bitowy system operacyjny Vista Home Premium PL. Po wgraniu systemu zainstalowałem z CD od płyty głównej sterowniki (były tam sterowniki do karty dźwiękowej i jeszcze jakiś sterownik). Następnie zainstalowałem stery z płytki od karty graficznej, potem zainstalowałem nowszą wersję sterowników (Catalyst 8.6 x64). I tu zaczęły sie schody- zainstalowałem Crysisa, bardzo długo się uruchamiał, uruchomił się i zamiast tych reklam producentów na początku różnobarwne smugi, jakby z małych kwadracików (smugi w kolorach reklam- poruszały się), w menu na tle też były smugi (potem się wyłączyły), a sama gra chodziła normalnie! Potem jak próbowałem znów włączać Crysisa to stawało na czarnym ekranie-nie chciał się włączyć. Crysis raz się uruchamia raz nie... :frowning: Zainstalowałem też Wiedźmina i raz się uruchomił, a potem w ogóle nie reagował na polecenie uruchomienia!Następnie Call of Duty 4- chodziło OK, już się cieszyłem... aż do czasu, kiedy dałem podczas grania pauze wyszedłem na chwilę z pokoju, a jak wróciłem to Vista się od nowa uruchamiała(czyli chyba się komputer zresetował)! To w końcu wszystko co chciałem wam powiedzieć, więxej gier się boje instalować, bo nie wiem co to będzie...jak miałem poczciwego xp to wszystko ok śmigało, ale chciałbym zostać przy Viście i ten problem rozwiązać!

Przepraszam, że to wszystko tak szczegółowo, ale chcę rozwiązać ten problem skutecznie i szybko, a na tych sprawach się tak świetnie nie znam!

P.S. WAŻNE! !!

SAM SYSTEM CHODZI OK! Proszę pomóżcie! !!


(adam749) #2

Na początek zainstaluj:

Podaj jeszcze temperatury i napięcia z Everesta (dostępny na Vortalu) Komputer > czujniki.


(Keymen3) #3

Ok jutro podam dane! A wiesz co to jest i czy to odwracalne? Czy do tego Frameworka trzeba neta, bo na kompie z Vistą nie mam neta! :oops:


(Asterisk) #4


(Keymen3) #5

Oto temperatury z Everesta:

Płyta główna 38 °C (100 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 22 °C (72 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 22 °C (72 °F)

Aux 43 °C (109 °F)

Procesor graficzny 52 °C (126 °F)

Otoczenie procesora graficznego 47 °C (117 °F)

GPU VRM 51 °C (124 °F)

SAMSUNG HD300LJ [TRIAL VERSION]

Na razie te dwa programy jic nie dały :frowning: Coto może być? Może zainstalować SP1?


(adam749) #6

Spróbuj


(Keymen3) #7

Zainstalowałem SP1 i .NET Frameworka 1.1 (bo do 3.5 trzeba neta): po instalacji Crysisa reklamy producentów już działają i są widoczne, tylko problem z oknem został. Crysis włącza się ciągle w nie pełnym ekranie, a jak ustawie pełen ekran to po ponownym uruchomieniu nie chce się włączyć- wygląda to wtedy jak na tym zrzucie http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 9225e8a24e tylko staje na czarnym ekranie i koniec! Co dalej?

P.S. Pomyślałem, że może ten sterownik jest zły JMB36RAID CONFIGURER może to wersja dla 32 a nie 64 bitów, co myślicie?


(Clank) #8

A czasami nie zainstalowałeś jednego stera na drugi? Tzn. że nie odinstalowałeś starego i zainstalowałeś nowego. Jeżeli tak ci się stało, zrób przywracanie systemu, bo nic innego nie pomoże.


(Keymen3) #9

Zrobiłem ale tak,że na starego stera nainstalowałem nowego(w xp one się tak jakby uaktuakniały, więc myślałem, że w Viście będzie tak samo)! Teraz został jeszcze ten problem: viewtopic.php?f=11&t=252431


(Clank) #10

W Viście nie mas tak, ja tak samo zrobiłem, jak ty, bo myślałem tak samo, jak ty, czyli: zainstalowałem nowego stera z aktualizacji, jako "aktualizacja" a to był cały nowy ster! Jeżeli masz włączone przywracanie systemu, to przywróc z przed daty zainstalowania stera (będzie tam punkt przywracania w spisie nazwany odpowiednio), a jeżeli nie będzie, to proponuję użyć coś w stylu Total Uninstall do odiinstalowania.


(Keymen3) #11

Spróbuje zrobić wszystko od nowa