Problem z działaniem RAMU


(Dj Macu) #1

W komputerze miałem 1 kość ramu 512 ddr1 ....niedawno dokupiłem drugą 512 ddr1....system uruchamia sie normalnie i działa

ale jak włączam jakąś grę lub program który ma dużo mb to komp sie zwiesza i w głośniku słychać głośny szum prądu..po wyciągnięciu, gry działają normalnie

....jeśli ktoś wie o co tu chodzi to prosił bym o odpowiedz.

Pzdr.


(matiit) #2

A kość sprawna?

Przeskanuj je programem memtest86+

Zobacz w Biosie jakie mają tryby poustawiane. Może ta nowa nie wytrzymuje tego?


(Mlajtner) #3

zmień kolejność ustawienia na płycie głównej/pozamieniaj/


(Dj Macu) #4

Kolejności próbowałem zmieniać…nic

Zobacze jeszcze tym programem

ona jest nowa ale wiem że taktowanie ma szybsze…jak by co to gwarancja jest

a ustawienia na auto są wszystkie… bawiłem sie nimi ale bez lepszych skutków


(Kpc21) #5

ustaw do tej nowej w biosie to samo taktowanie, jak ma stara


(Dj Macu) #6

Z tego co wiem to nie można sobie ustawiać taktowań do pojedynczych kości…tylko całościowo

Choć mogę sie mylić lub mam inny bios…

A wiesz może jak nazywa sie to menu z ustawieniem ramu?


(matiit) #7

Masz rację nie można mieć różnych.

Możesz zmieniać Tryby (DDR400, 333 itp)


(klopas) #8

w biosie będzie Max memclock tam powinno być do wyboru:

Auto, 200, 166, 133, 100…

ustaw na 166 i sprawdź czy działa dobrze…


(Technik Elektro) #9

wrzuć pamięciom memtest-a, na każdej z nich oddzielnie odpal cpu-z zakładka spd - wklej zawartość.


(Dj Macu) #10

Przydała by sie mała instrukcja do tego programu