Problem z dźwiękiem... Realtek ALC662


(Djkocurek) #1

Witam jak w temacie mam problem z konfiguracja dzwieku w moim kompiku... gdy wchodzę do panelu ster.>dzwiek i urzadzenia audio. piszee brak urzadzen audio... plyta główna :Gigabyte 945GCM-S2L z gory dziekuje za odp.


(adam749) #2

Tu masz stery do audio. Zainstaluj je i powinno być OK.

Jakby podczas instalacji wywalało błędy to zainstaluj UAA (też dost. na tej stronce).


(Djkocurek) #3

instalacja przebiegła poprawnie, jednak problem nadal wystepuje, nadal nie wykrywa urzadzen audio...


(adam749) #4

To może je wywal, przeczyść rejestr i dyski programem Ccleaner, po oczyszczeniu restart i zainstaluj ponownie.


(Djkocurek) #5

niestety tez nic nie pomogło ...


(XMan) #6

Sprawdż sterowniki Realtek R1.99 :

http://www.sterowniki.net.pl/koment.php ... 8cf2bd5289

Tematy :

viewtopic.php?f=19&t=267213&p=1779653#p1779653

viewtopic.php?f=19&t=242661


(Djkocurek) #7

nadal to samo ...


(XMan) #8

Strasznie szybko to zrobiłeś... :slight_smile:

  1. Przeczytałeś tematy i podtematy.

  2. Ściągnąłeś i zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej.

  3. Zainstalowałeś KB888111.

  4. Ściągnąłeś i zainstalowałeś sterowniki Realtek R1.99.

  5. Ściągnąłeś i zainstalowałeś prawidłowo DirectX.

  6. Sprawdziłeś Menedżer urządzeń , czyściłeś komputer itp. itd.

Sterowniki instalowałem kilkadziesiąt razy i wiem ile na to potrzeba czasu.

Nie śpiesz się... [-X


(Djkocurek) #9

sprawdzalem spoosby z tych tematow w nocy

szukalem rowniez na innych forach... jezli nawet juz komus sie taki problem pojwail to i tak rozwiazanie u mnie nie pasuje...niestety ze strony gigabyte opis podobnego problemu rowniez nie pasujee dlatego postanowilem napisac na forum ... :frowning: jakies jeszcze pomysły ?:slight_smile: noormalnie bez muzyki jak bez reki ...


(Seba86mu) #10

Veciaz , najpierw pobierz i zainstaluj -> ten sterownik do chipsetu płyty głównej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie pobierz i zainstaluj -> tą poprawkę Microsoft UAA Bus Driver. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj -> ten sterownik do karty dźwiękowej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Djkocurek) #11

noo wiec zrobilem wszystko dokladnie tak jak napisal seba86mu i nadal to samo...

gdy wrzucam utwor do Windows Media Player'a(normlanie uzywam JetAudio) wyskakuje błąd ...

"program WMP nie moze odtworzyc pliku, poniewaz wystapił problem z urzadzeniem dźwiekowym.

Urzadzenie dzwiekowe moze nie byc zainstalowane na komputerze, moze byc uzywane przez inny program lub moze nie działac prawidłowo" moze jakies kolejne pomysły ?:slight_smile:


(Seba86mu) #12

Czy nadal masz brak urządzeń dźwiękowych w panelu sterowania w dźwiękach i urządzeniach audio ?

Karta dźwiękowa nie jest przypadkiem wyłączona w BIOS-ie ?

Masz jakieś żółte wykrzykniki, bądź znaki zapytania w Menadżerze Urządzeń ?


(Djkocurek) #13

tak nadal brak

przy PCI Device jest zółty wykrzyknik

a co do bios'u jak sprawdzic czy karta jest wlaczona ?


(adam749) #14

W integradet peripherals > ac'97 audio itp... musi być na auto lub enabled.


(Djkocurek) #15

no niestety tez juz to probowałem... i nic ... wezme sie teraz za biosaaa zeby looknac


(Djkocurek) #16

nic nie było grzebanee, jedna karta integra... w biosie nie ma pozycji AC'97 ...


(Djkocurek) #17

przerobielm po dwa razy oba sposoby i nic

moze ktos jeszcze cos ma ? a co z tym PCI Dvices

?przy ktorym jest zolty wykrzyknik ?


(XMan) #18

Było w tematach :

Sprawdż w Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń czy nie ma wykrzyknika

lub znaku zapytania jak jest to włóż płytkę do napędu CD ze sterownikami od komputera i w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki / Aktualizuj sterownik... lub Właściwości - Aktualizuj sterownik...

/ możesz spróbować bez płytki /.

:o


(Djkocurek) #19

dobraa juz sobie poradziłem... dziekuje za wszystkie propozycje :slight_smile: zainstalowałem jakies stare stery po czym wyskoczyl blad ze sterwonik nie jest odpowiedni dla tej kart... i jakims cudem wyszukal nowy

ten ktory probowalem zainstalowc... takze dzieki i pozdrawiam:)