Problem z dźwiękiem systemowym win 7


(Matt W) #1

Witam,

kilka dni temu zmieniłem XP na 7. Na poprzednim systemie wszystko grało, muzyka w winampie, grach itp.. Na nowym natomiast dźwięk działa tylko w przeglądarce ( bez żadnych szumów ani nic :D), winamp i wszystko inne = SZUM bez dźwięku...

Sterowniki wszystkie zaaktualizowane, niby ok a nie działa ;C Dodam, że gdy w Realteku biorę test głośników to grają :slight_smile:

Płyta główna : Gigabyte GA-EP31-DS3L v2

Karta : Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Proszę o pomoc, bo staje się to uporczywe :smiley:


(system) #2

Wejdź na stronę godna zaufania: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep31-ds3l_20/download/ i dla Twojego systemu (32- lub 64-bity) pobierz, rozpakuj i zainstaluj sterowniki Chipset i Audio (w tej kolejności!). Nie zawsze aktualizacja sterowników z ich stron firmowych, np. Realteka, daje pozytywne rezultaty, natomiast sterowniki pobierane ze stron płyt głównych muszą być OK.


(Kkoksu1100) #3

-ja kiedyś na 7 po wgraniu sterowników karty nie miałem dżwięku,a bez sterowników wszystko ok...


(Matt W) #4

To już zrobiłem właśnie w tej kolejności. Problem i tak występował. :slight_smile:

-- Dodane 23.06.2013 (N) 11:26 --

Bez sterowników 0 dźwięku.


(XMan) #5

Nie napisałeś jaki to jest Windows 7 32 bit. czy 64 bit?

Na 32 bit. zainstaluj te kodeki:

http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Mega- ... 18588.html

Na 64 bit. zainstaluj:

http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Codec ... 13349.html

Sprawdź...

W razie dalszych problemów odinstaluj sterowniki audio ze strony producenta płyty i zainstaluj te:

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig ... 21164.html

Prawidłowe ustawienia

kliknij aby powiększyć:

el949_Ustaw-urzadzenie-domyslne.jpgja157_Glosnosc.jpggo739_Czulosc-mikrofonu.jpgvp849_Panel-przedni.jpg

Odtwarzaj (Głośność odtwarzania) prawie na maksimum.

Nagrywaj (Głośność nagrywania) prawie na minimum - inaczej mikrofon nie będzie działać.

(dziesiętne milimetra mają duże znaczenie)

W niektórych przypadkach trzeba odznaczyć Miks stereo.

Problem z przednim panelem komputera (mikrofon oraz słuchawki) to zaznacz

v Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego

Screeny p/w.


(Matt W) #6

system 64 b, nic nie pomogło :frowning:

-- Dodane 23.06.2013 (N) 12:49 --

coś ruszyło, szum znikł, lecz z głośników 5.1 słychać jak bym ze słuchawek na full puszczał :C

-- Dodane 23.06.2013 (N) 13:04 --

Dobra, działa. Ustawiłem sobie tak jak podałeś na screenach, lecz nie wiem, czy było to na pewno to :smiley:

Dodam, że zainstalowałem aktualizacje systemowe i K-Lite.

Dzięki wszystkim,

Pozdrawiam.


(Agatonster) #7

wasowsky ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.