Problem z dzwiekiem w tunerze


(Pawfilip) #1

Witam

Mam straszliwy problem z dzwiekiem w karcie telewizyjnej.

  1. Posiadam plyte glowna Asus A8N-E oraz Windows XP.

  2. Karte dzwiekowa Sound Blaster Audigy.

  3. Zintegrowaną Dzwiekową karte muzyczną na plycie glownej wylaczylem w biosie i odinstalowalem sterowniki.

  4. Dzwiek smiga znakomicie.

  5. Postanowilem zakupic tuner telewizji kablowej Leadtek Winfast TV 2000 XP Expert ktory zamontowalem wedlug schematu z instrukcji.

  6. Polaczylem tuner z karta muzyczną za pomoca takiego przewodzika:

zdjcie002cr2.th.jpgthpix.gif

  1. Wgralem najnowsze sterowniki do tunera.

  2. Wlaczam program PVR (z dolaczonej plytki, sluzy do ogladania telewizji na monitorze), ustawiam w opcjach:

fotka1dj3.th.jpgthpix.gif

  1. Dzwieku brak!

10 Ustawienia z Sound Blastera:

fotka2zx4.th.jpgthpix.gif

  1. Ustawienia z panel sterowania/dzwieki urzadzenia audio:

fotka3by9.th.jpgthpix.gif

I teraz tak:

-jesli w opcjach tunera zamiast domyslnego "Audio-out Control Line: Line-in" oraz zamiast "Audio Recording Line: Line in" dam wa razy "Auxiliary" to dzwiek sie pojawia (i mozna go regulowac pilotem) ALE tylko do momentu zmiany na nastepny kanal, wtedy nstepuje samoczynne Mute (wyciszenie) i dzwiek znika.

-jesli w opcjach dam "Audio-out Control Line: Cd Audio" oraz "Audio Recording Line: Auxiliary" to wszystko jest OK tyle ze pilotem nie mozna regulowac glosnosci.

Help


(Pawfilip) #2

A co myslicie o pomysle zeby odlaczyc tego Sound Blastera Audigy, odinstalowac jego sterowniki, wlaczyc z powrotem w biosie zintegrowana karte dzwiekowa, zainstalowac do niej sterowniki, podlaczyc kabelkiem tuner z plyta glowna i zobaczyc czy to bedzie dzialalo? Tylko wtedy pytanie co w zaznaczyc ustawieniach tunera: Aux, line-in, cd audio?


(efazeti) #3

niestety taki to już urok tego sprzętu, sam mam audigy i winfasta, z tym że ja miałem problem z ustawieniem dźwięku w FM

a ustawienia mam takie:

tuner01cy5.th.pngthpix.gif

tuner02ky3.th.pngthpix.gif

tuner03bm2.th.pngthpix.gif

jeszcze jakbyś chciał to mogę Ci przesłać moje ustawienia tunera w pliku *.reg


(Pawfilip) #4

Dzieki za pomoc. Zainstalowalem najnowszy program PVR2, ustawilem w opcjach dwa razy "Auxiliary" i z dzwiekiem jest juz ok. Za to wysiadl mi dzwiek w radiu chociaz na poczatku byl! Dopiero jak klikne na "Testing sound" to dzwiek w radiu sie pojawia. No ale przeciez nie tak to ma byc.


(efazeti) #5

mnie nie podpasował PVR2, używam jedynki

jeśli chodzi o radio to chyba pomagało ustawienie na CD Audio


(matifcb) #6

mam również kartę dźwiękowa AUDIGY i tuner tv nie ma dźwięku może coś w ustawieniach trzeba zmienić ?