Problem z dzwiekiem


(McDracullo) #1

od jakiegos czasu zaczelo mi sie cos walic z dzwikiem w kompie. Gdy wlacze kompa nic nie slychac... dopiero gdy usune k. dzwiekowa w menadzerze urzadzen i zainstaluje ja spowrotem dzwiek powraca... ale tylko do momentu gdy nie uruchomie kompa ponownie. Mam karte zintegrowana na plycie z chipsetem nVorce4


(system) #2

Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki (jeżeli tego nie zrobiłeś). Sprawdź czy nie ma jakichś konfliktów (IRQ, DMA, portów wejścia-wyjścia).


(McDracullo) #3

stery juz instalowalem starsze nowsze... wszytskie jakie znalazlem.. konfliktow nie widze


(system) #4

Spróbuj raz jeszcze poprzez Menedżera urządzeń: Usuń wszystkie programy obsługi karty, ponownie uruchm komputer.


(McDracullo) #5

No pomoglo... przynajmniej na razie..

Jeszcze jedno male pytanko.

Mam plyte Ga-k8nf9 lepiej zainstalowac stery dzwieku windowsowe, od gigabyta zy z nvidii??


(system) #6

Ja bym się przyjrzał jeszcze dokładniej, czy aby na pewno nie ma żadnych konfliktów. Skoro płyta Gigabyte, ja bym obstawał przy sterownikach tejże płyty.


(JNJN) #7

Czy tylko z dzwiękiem jest problem.

Nie modernizowałeś kompa,nie dokładałeś sprzętu.

Sprawdź działanie na słuchawkach.

Zresetuj bios na default i ustaw tylko co trzeba.

A czy kompa nie masz podkręconego.

Sprawdź pamięć na błedy - memtest86.

Sprawdź dysk na błędy - narzędzia producenta.

Zrób czystkę po sterach - może się pogryzły.

Użyj najnowszych sterów z pakietu nForce.

Jak nic możliwe że karta zintegrowana uszkodzona.