Problem z filmikami pobranymi z youtube

witam, kłopot wystepuje z filmikami z youtube, gdy oglądam je u siebie na winampie to podczas gdy jest jakaś akcja i kamera zmienia kierunek - obraz przekształca sie w kwadraciki lub klatki - chyba tak prawidłowo sie to nazywa. wiem ze to jest proste jak układanka dla dzieci, ale niestety ja sie na tym nieznam jak przekształcić obraz aby zniknęły te kwadraty, ponieważ ani razu niemialem z czyms takim do czynienia. chciałbym też przekształcić dźwięk na stereo w tych filmikach i zmienić rozdzielczość(na inną niż 320x240) oraz poucinać te czarne paski które sa na dole oraz na górze ekranu. jedynie mam program VirtualDubMod i umiem tylko zmieniać rozdzielczość własnie na 320x240. prosiłbym bardzo o jakąś pomoc jesli da sie coś z tym zrobić choć troche. odrazu pisze ze szukalem cos o tym na rożnych stronach, ale niestety niezabardzo o tym było, jesli chodzi o VirtualDubMod. PS: miałem kiedyś dobry program - vdownloader - i niebyło aż tak dużego kłopotu z obrazem po pobraniu, nawet rozmiar był w sam raz, ale niestety już niechce mi nic pobierać w tym programie :frowning: a z innymi podobnymi wynalazkami to niezabardzo filmik wygląda po pobraniu

Filmiki tego typu (youtube) są z reguły bardzo niskiej jakości. Kompresja na potrzeby internetu dodatkowo powoduje jej obniżenie. Te kwadraty o których piszesz to makrobloki szczególnie widoczne przy niskim bitrate (dużym stopniu kompresji). Prawdę mówiąc niewiele poprawisz te filmiki. Ale jeśli już chcesz się pobawić to ściągnij sobie virtualduba zew wszystkimi wtyczkami. Pamiętaj jednak, że virtualdub otwiera pliki typu *.avi lub *.mpg. Niektóre wtyczki posiadają odpowiednie filtry do wyostrzania obrazu itp. sprawy.

Jak chcesz poczytać trochę o konwersji obrazu zapraszam na tą stronkę:

http://dariuszpod.republika.pl/praktyka … matow.html

dziękuje bardzo, napewno coś sie przyda z tej stronki co podałes, jesli już mowa o AVI to własnie te filmiki mam w tym formacie, ale wszystko jest w mono i te makrobloki chcem choć troche zmienić

Da radę w ogóle z mono zrobić stereo? Pierwsze słyszę. Najwyżej będzie to podwójne mono.

Jeśli chodzi o przerobienie mono na stereo to nie da rady. W stereo są dwie ścieżki niezależne od siebie. Można oczywiście zrobić dwie ścieżki mono ale to nie będzie stereo. Zwiększy się tylko objętość pliku wynikowego a jakość pozostanie ta sama.

czy wogóle może się okazać ze każdy serwis taki jak YouTube bedą mieli zakaz downloadowania od innych serisów!!

1. :o :o :o :o 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

właśnie mnie też te przerobienie na stereo zdziwiło, dlatego o tym napisałem i chciałem sie upewnić czy w ogóle to jest możliwe, bo mój kuzyn “specjalista” jest święcie przekonany że można… tor_tor a czy może używałeś tego programu co znajduje sie w twoim linku? bo jak już wcześniej pisałem - filmiki są w formacie AVI i chciałbym uciąć paski oraz zmienić rozmiar na dowolny. i niewiem czy warto instalować ten program, czy będą te opcje które mi sa potrzebne, a z VirtualDubModem niezadobrze mi idzie nawet w prostych czynnościach…

w mediacoder mozesz zrobic wszystko

ok, pokombinuje w tym programie, ale jak będzie kłopot to napisze, dobrze?