Problem z GeForce- AGP


(Darkart) #1

Zwracam się z wielka prośba o pomoc. Mam kartę graficzna GeForce FX 5200 (PixelView). Niektóre gry nie chodzą i pojawia się komunikat, że nie jest włączone lub obsługiwane AGP. I teraz nie wiem, czy powinienem ściągnąć coś do tej karty? Jakieś sterowniki, dopalacze? Gdzie ewentualnie je znajdę?

Z góry dziękuję za pomoc!


(JNJN) #2

Brak konfiguracji komputera.

Na początek jeśli masz XP i płyte na procesorze VIA to wgraj sterowniki VIA w wersji 4.49.Użyj wyszukiwarki:

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl


(Darkart) #3

OK, dziękuję. Pytanie tylko, czy zdeinstalować wcześniej driver karty czy to bez różnicy?


(JNJN) #4

Wgrywaj to jest uaktualnienie jeśli masz XP.


(Xiao19) #5

tu masz najnowsze i poprawione dla plyt

K7 chipsets: KT400, KT400A, KT600, KT880, KM400, KN400

K8 chipsets: K8T800, K8T800Pro, K8M800

P4 chipsets: P4X400, P4X400A, PT800, PT880, PM800, PM880

VIA Hyperion v4.53

http://www.viaarena.com/downloads/drive ... _v453v.zip

tu dla starszych modeli

KT1##, KN1##, KM1##, KT2##, KN2##, KM2##, P4X2##, P4X3##, P4M2##

VIA 4in1 v4.43

http://www.viaarena.com/downloads/drive ... 1_443v.zip


(Darkart) #6

niestety :frowning:

żaden z tych driverów nic nie dał. mam windows xp, płytę główną microstara na chipsecie intela 865, może to pomoże...hope so...:frowning:


(Xiao19) #7

nic innego niema musi ktorys dzialac jak masz VIA

tylko sa te dwa co podalam

chyba ze naprawde masz cos innego to sprawdz moze masz SIS lub

N-Force 2,3 ATI System Driver lub Intel INF Drivers

i zawsze usuwaj sterownki stare

zanim

zainstalujesz nowe

hihih :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

tu masz dla twego Iintela trzeba bylo od razy napisac ze masz

Intela :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :wink: :wink:

--down--

http://us-download.msi.com.tw/support/d ... /inf69.exe

http://us-download2.msi.com.tw/support/ ... /inf69.exe

http://download.msi.com.tw/support/dvr_ ... /inf69.exe


(12bolo6) #8

Przeanalizuj bios. Mozliwe, że masz wyłączoną obsługę AGP, ewentualnie ustawiona na niskim poziomie. Powinieneś dla tej karty mieć x8.

Ze sterownikami 4in1 jest tez taki problem, że najpierw najlepiej je rozpakować do odpowiedniego katalogu, a dopiero później instal. System często pluje się o jakiś konkretny steronik, wtedy trzeba mu wskazać określoną lokalizację.

Spróbuj zapuścić Sandrę, czasami ma dobry pomysł na wyjście z sytuacji.

możesz tez wyprobować Power stripa i przeanalizowac kartę i obsługę AGP.


(Zbych ) #9

Jeżeli ma płyte na Intelu to nie ma po co instalować via4in1 do płyt na intelu przeznaczony jest Intel Application Accelerator choć wydaje mi sie że ta aplikacja jest tylko do "wspomagania'" kontrolerów dysków.


(Darkart) #10

póki co, nic nie pomogło :(. gdzie mogę znaleźć ten Intel Application Accelerator?


(Zbych ) #11

Jest jeszcze jedno oprogramowanie do płyt intela i prawdopodobnie to jest odpowiednikem via "Intel Chipset Software Installation Ulity" możesz to już sobie ściągnąć ale poczekaj jeszcze na opinie innych osób.


(12bolo6) #12

Miałem podobny problem, łącznie z tym, że karta nie wspowagała dx8. (Gainward). Bez instalacji ponownej, pomogło zainstalowanie dedykowanego programu z płyty, do obsługi kolorów. Nie piszę jakiego, bo każda karta może mieć inny. Ale prawdopodobnie popełniłeś błąd przy instalacji. Najpierw instaluje się stery do płyty głównej, a później do grafy.

Ten problem często dotyczy odwrotnej kolejności. Zdarza się te, że system odrzuca dedykowany sterownik obsługi AGP.

Proponowałbym jeszcze raz zainstalować 4in1, po wcześniejszym odinstalowaniu starych.

Po za ty sprawdź DXDiag, czy karta wspomaga DX.


(Darkart) #13

sorry ale ja jestem przeraźliwie tępy. co to jest 4in1 i jak sprawdzić DX?


(Zbych ) #14

bolo6

Coś sie uparł przy tych sterach via 4in1 poczytaj wcześniejsze posty przecież darek72 pisze że ma płyte gł. na intelu a 4in1 przeznaczone jest do płyt gł na via.

darek72 jeżeli do twojej płyty gł. wymagane są jakieś stery to powinnieneś mieć płytke CD z takimi sterami którą powinnieś dostać razem z kompem.


(12bolo6) #15

sorki, akurat tego nie doczytałem, pisali o wszystkim, a to mi umknęło.

Ale testy dxdiag i tak warto przeprowadzić. start-programy- akcesoria- narzędzia systemowe- informacje o systemie.

W narzędziach jest "narzędzia diagnostyczne directX". Uruchom i zrób testy.

można również Start- uruchom- dxdiag.


(JNJN) #16

Jak masz możliwość wyjmij karte grafiki i wyczyść złącze i dobrze osadz,sprawdz wtyczki może coś tam nie łączy.

A jak sprawdziłeś że AGP nie pracuje , użyj może Sandry, Everesta aby to sprawdzić dokładnie.

Jak faktycznie nie jest włączone to zrób reset biosu ustawienia defaults i zobaczymy.

Jak dalej nic to usuń sterownikii te co wgrywałeś przejrzyj doładnie dodaj usuń programy oraz stery do karty graficznej, restart kompa uruchom na systemowych i sprawdz testem czy AGP działa, a jak będzie dobrze to wgraj sterowniki ponownie i sprawdz.


(Darkart) #17

chodziło o mostki, już wszystko gra. dzięki wszystkim za pomoc! !!


(JNJN) #18

Jaśniej prosze jakie mostki.


(Darkart) #19

INF Intel, nie wgrałem tego z CD do płyty głównej