A wiec mam taki problem mam jakos karte dzwiekowo co producent jest microsoft (zgodna z high definition) glosniki jak w tytule chodzi o to ze mi dzilajo tylko 2 glosniki + subufer a reszta nie kiedy biore w panelu sterowania na testuj to slysze pipczenie po koleji w kazdym glosniku a kiedy slucham muzyki to tylko w 2 i sub. Z tylu od komputera mam 6 wejsc i od subufera ida 3 kable i sa podpiete pod kolory to niewiem w czym problem polega prosze pomozcie.
Tak 5,1 ale wszystko jest dobrze podpiete bo w panelu sterowania testuje to dzwiek z kazdego glosnika dochodzi ale np na youtube jak slucham czy open fm to w 2 slychac ;(
Wiem ze to dziwne moj brat dostal tako kosteke co glosniki sa podnia podpiete i puzniej od niej sa podpiete dwa kable zlonczone do jednego i podpiete do kompa pod zielony kolor i dzialajo mu wszystkie i ta kostke dostal razem z glosnikami jakimis logitech a jak szukalem zeby ja kupic to nigdzie sie nie dalo ale pewnie sie da jakos bez tego podlonczyc bo przeciez komputer ma z tylu 6 wejsc a nie 3 ;(
Tak musze podlonczyc 3 kable do komputera zielony ,czarny i czerwony taki ,wiem ze podpiete mam pod kolor ale czemu w panelu sterowania dochodzi glos z kazdego glosnika a przy sluchaniu muzyki tylko z dwoch moze to wina karty dzwiekowej ?
kwas369 , zamiast bujać się z takim w sumie banalnym problemem już drugi dzień mogłeś poświecić kilkanaście minut na przeszukanie choćby tego forum. Dawno miał byś sprawę załatwioną.
Po pierwsze, to w ustawieniach dźwięku (głośniczek w trayu -> urz. do odtwarzania -> konfiguruj) sprawdź, czy masz włączony/wybrany tryb 5+1
Po drugie… masz dwa wyjścia. Albo, żeby słyszeć dźwięk we wszystkich głośnikach, odtwarzaj pliki zawierające dźwięk wielokanałowy. Ściągnij sobie jakieś demko wma albo dts z dźwiękiem 5.1 i wtedy zobaczysz o co chodzi. “Zwykłe” mp3, filmiki na youtubie itp, itd to w 99,9% dźwięk stereo, czyli tylko 2 kanały.
Drugie wyjście, to zastosowanie pewnego tricku i “zwielokrotnienie” dźwięku tak, aby te dwa kanały “szły” na lewe i prawe pary głośników systemu 5.1.
W moich starych sterownikach realteka (AC97) nazywa się to “efekt wypełnienia głośnika” (głośniczek w trayu -> urz. do odtwarzania -> właściwości -> efekty)
W panelu mam ustawione na 5,1 a mozesz jakis link do poradnika albo cos wytllumaczyc z tymi demko,wma albo dts bo niewiem co to jest i gdzie to pobrac i w jakiej wersji
To był tylko taki przykład, nie musisz od razu poradników szukać
Może inaczej… Odtwórz sobie (najlepiej przy pomocy systemowego Windows Media Playera, nawet jeżeli normalnie go nie używasz) jakiś film z płyty DVD. Upewnij się przedtem, że film (czy cokolwiek jest na tej płytce) ma dźwięk w jakimś formacie wielokanałowym (przeważnie Dolby plus cośtam). Jeżeli usłyszysz dźwięk ze wszystkich głośników to znaczy, że jest OK i nie ma co więcej kombinować. Co najwyżej możesz włączyć efekt, o którym wspominałem wcześniej, czyli ‘wypełnienie głośnika’. Dzięki czemu lewy kanał stereo będzie odtwarzany w głośnikach przód-lewy, tył-lewy i po trochu w centralnym i subwooferze. Natomiast prawy kanał stereo “pójdzie” w przód-prawy, tył-prawy i po trochu w centralnym i subwooferze. Taki efekt, że niby stereo słychać dookoła, w 5 głośnikach (plus bas).