Problem z glosnikami Creative inspire t6100 slychac tylko 2

Witam

A wiec mam taki problem mam jakos karte dzwiekowo co producent jest microsoft (zgodna z high definition) glosniki jak w tytule chodzi o to ze mi dzilajo tylko 2 glosniki + subufer a reszta nie kiedy biore w panelu sterowania na testuj to slysze pipczenie po koleji w kazdym glosniku a kiedy slucham muzyki to tylko w 2 i sub. Z tylu od komputera mam 6 wejsc i od subufera ida 3 kable i sa podpiete pod kolory to niewiem w czym problem polega prosze pomozcie.

Z gory dzieki za pomoc. :razz:

Tak 5,1 ale wszystko jest dobrze podpiete bo w panelu sterowania testuje to dzwiek z kazdego glosnika dochodzi ale np na youtube jak slucham czy open fm to w 2 slychac ;(

kwas369 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Wiem ze to dziwne moj brat dostal tako kosteke co glosniki sa podnia podpiete i puzniej od niej sa podpiete dwa kable zlonczone do jednego i podpiete do kompa pod zielony kolor i dzialajo mu wszystkie i ta kostke dostal razem z glosnikami jakimis logitech a jak szukalem zeby ja kupic to nigdzie sie nie dalo ale pewnie sie da jakos bez tego podlonczyc bo przeciez komputer ma z tylu 6 wejsc a nie 3 ;(

SS doloncze jutro bo teraz ciemno.

Tak musze podlonczyc 3 kable do komputera zielony ,czarny i czerwony taki ,wiem ze podpiete mam pod kolor ale czemu w panelu sterowania dochodzi glos z kazdego glosnika a przy sluchaniu muzyki tylko z dwoch moze to wina karty dzwiekowej ?

O to ss z mojego kompa z tylu

To sa kable od glosnikow popiete byly zgodnie z kolorami

A to moj ss mojego mendeza urzadzen

xbq0h.jpg

Do sluchania muzyki to ja uzywam np you tube open fm itp

kwas369 , zamiast bujać się z takim w sumie banalnym problemem już drugi dzień mogłeś poświecić kilkanaście minut na przeszukanie choćby tego forum. Dawno miał byś sprawę załatwioną.

Po pierwsze, to w ustawieniach dźwięku (głośniczek w trayu -> urz. do odtwarzania -> konfiguruj) sprawdź, czy masz włączony/wybrany tryb 5+1

Po drugie… masz dwa wyjścia. Albo, żeby słyszeć dźwięk we wszystkich głośnikach, odtwarzaj pliki zawierające dźwięk wielokanałowy. Ściągnij sobie jakieś demko wma albo dts z dźwiękiem 5.1 i wtedy zobaczysz o co chodzi. “Zwykłe” mp3, filmiki na youtubie itp, itd to w 99,9% dźwięk stereo, czyli tylko 2 kanały.

Drugie wyjście, to zastosowanie pewnego tricku i “zwielokrotnienie” dźwięku tak, aby te dwa kanały “szły” na lewe i prawe pary głośników systemu 5.1.

W moich starych sterownikach realteka (AC97) nazywa się to “efekt wypełnienia głośnika” (głośniczek w trayu -> urz. do odtwarzania -> właściwości -> efekty)

W panelu mam ustawione na 5,1 a mozesz jakis link do poradnika albo cos wytllumaczyc z tymi demko,wma albo dts bo niewiem co to jest i gdzie to pobrac i w jakiej wersji

To był tylko taki przykład, nie musisz od razu poradników szukać :slight_smile:

Może inaczej… Odtwórz sobie (najlepiej przy pomocy systemowego Windows Media Playera, nawet jeżeli normalnie go nie używasz) jakiś film z płyty DVD. Upewnij się przedtem, że film (czy cokolwiek jest na tej płytce) ma dźwięk w jakimś formacie wielokanałowym (przeważnie Dolby plus cośtam). Jeżeli usłyszysz dźwięk ze wszystkich głośników to znaczy, że jest OK i nie ma co więcej kombinować. Co najwyżej możesz włączyć efekt, o którym wspominałem wcześniej, czyli ‘wypełnienie głośnika’. Dzięki czemu lewy kanał stereo będzie odtwarzany w głośnikach przód-lewy, tył-lewy i po trochu w centralnym i subwooferze. Natomiast prawy kanał stereo “pójdzie” w przód-prawy, tył-prawy i po trochu w centralnym i subwooferze. Taki efekt, że niby stereo słychać dookoła, w 5 głośnikach (plus bas).

Dziekuje wam wszystkim za waszo pomoc szczegulnie gomish pomoglo mi z tym wypelnieniem glosnikow dziala to nawet w open fm ;p dzieki ;d :smiley:

Temat do zamkniecia :stuck_out_tongue: