Problem z hdd


(Damian2203) #1

Witam! Mam dysk twardy Western Digital Caviar WD800JB-00JJC0. Dysk ten pracuje w starszej generacji komputerze ( AsRock P4VM900 Sata 2, Pentium 4 HT 2800 mhz@ 3,12 ghz northwood, 1 gb Kingston DDR+ 512 mb GoodRam, Gigabyte Radeon 2600 pro, zasilacz 400 watt tracer) Dysk jest na interface ATA/IDE. Czasem gdy właczam kompa dysk sie nie uruchamia, w biosie go nie widac. Po ponownym podłaczeniu dysku jest ok. Tasmy sa nowe (myslalem ze to ich wina wiec wymienilem). Zasilacz tez jest ok( poprzedni 350 nie dawał juz rady po zmianie grafiki) a plyta głowna ma nie caly rok. Myslę ze to wina biosu. Jesli ktos spotkał sie z podobnym przypadkiem prosze o podpowiedz :wink: . Pozdro!


(Cedar) #2

Tak, spotkałem się z taką dolegliwością.

Czasami dysk potrzebuje trochę czasu aby się "rozkręcić" W biosach niektórych płyt gł. jest opcja w której możesz podać ile czasu bios ma czekać na zgłoszenie się dysku, jeśli u Ciebie w biosie jest tak opcja to zwiększ ten czas (najczęściej jest ustawione od 3 do 5 s)


(Damian2203) #3

Sprubuje poszperac w biosie, ale jak juz HDD nie odpali to od razu przełacza sie z biosu do odpalania systemu i pisze zeby zresetowac bo brak pliku rozruchowego... czasem slychac nawet jak hdd sie rozłacza przed sprawdzeniem biosu, albo gdy odpalam jakąs gre, po czym nastepuje restart kompa i .... hdd juz " nie widac"

-- Dodane 19.04.2009 (N) 16:39 --

Tak , mam podpięte 2x wentylatory 80mm

Chodzil u mnie na starszej platformie przez ok 2 lata. NIe mialem z nim zadnych problemów

Jest na pierwszym miejscu..


(Cedar) #4

Dodatkowo może aktualizacja biosu jeśli jest dostępny nowszy? Test dysku też by się przydał bo może już dogorywa.

-- Dodane 19.04.2009 (N) 16:42 --

Nie chodzi o zasilanie tylko o taśmę sygnałową


(Damian2203) #5

Racja, mogę zawsze przetestowac dysk. Ale jakim programem?? Jaki waszym zadaniem jest najlepszy do sprawdzenia takich błedów ( i zeby od razu pokazał czy sa bad sectory) Narazie "polece "do biosu moze cos znajde :slight_smile:


(Cedar) #6

Z biosem z rozwagą bo można namieszać i komp nie wstanie. a do testu np. to:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... +Tune+2.55


(Damian2203) #7

Jak na razie to zaistalowałem nowy system (win xp pro sp3) , przywróciłem ustawienia biosu, hdd podłaczylem oddzielnym kabelkiem z zasilacza a napęd i wentylatory drugim i jest ok...


(Asterisk) #8

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.