Problem z instalacja sys. windows + błąd


(Timus1995) #1

Witam mam problem a mianowicie mam błąd:

Mniejsza z tym błędem, próbuje sformatować system więc wkładam płytkę do cd-romu, wciskam F8, wybieram CDR0M, po czym jest czarny ekran i zamiast napisu (Aby rozpocząć napęd rozruchy płyty wciśnij jakiś klawisz..._) nie pamiętam jak dokładnie wyskakuje, to mi wyskakuje tylko u góry tylko ta kreseczka która miga ( _ ) i z powrotem wraca do tego błędu? Czy potrafi mi ktoś pomóc?


(falcon89) #2

Czy płyta nie jest porysowana/zabrudzona, czy działa w innym komputerze?


(Timus1995) #3

płyta nie jest porysowana i działa na laptopie


(rgabrysiak) #4

Spróbuj przeczyścić laser w nagrywarce.


(Timus1995) #5

nie wiem czemu ale płyta windows vista się instalowała ale później wyskakiwał błąd


(rgabrysiak) #6

Wygląda to tak jakbyś instalował system z płyty recovery na niekompatybilnym sprzęcie.

Napisz co to za wersja systemu, czy jest to czysta płyta z systemem czy płyta recovery a może tzw. brandowana wersja przeznaczona dla konkretnego producenta.

Napisz również na jakim sprzęcie próbujesz zainstalować system.


(SilberPunkt) #7

To nie Vista a recovery z Vistą do notebooka firmy ASUS. Nie możesz użyć tej płyty do instalacji systemu na innym sprzęcie niż tym do którego została dołączona.

Skoro jednak recovery uruchomiło się prawidłowo to problem leży jednak w nośniku z Windows z którego instalujesz system. Czy to jest oryginalna płyta czy kopiowana?

:roll:


(Timus1995) #8

napisałem to tylko dla przykładu że płyta windows vista tak jakby działał, a windows xp tak jak pisałem na początku tematu

SYSTEM:

AMD Athlon 64 X2 dual core processor 4000+

-- Dodane 04.06.2013 (Wt) 20:47 --

Płyta którą próbuje zainstalować na komputerze jest napewno w 100% sprawna, bo przed chwilą wsadziłem ją do laptopa i działała, instalator normalnie się uruchomił, nie wiem czemu na komputerze nie działa


(igrek) #9

Ustawiłeś w biosie bootowanie z cd romu jako pierwsze?


(SilberPunkt) #10

Nie działa bo zapewne to kopia a nie oryginał i napęd optyczny w komputerze nie potrafi jej prawidłowo odczytać (jest zabrudzony, uszkodzony albo po prostu wyeksploatowany). Możesz spróbować zrobić kolejną kopię na notebooku na jakimś dobrym, markowym nośniku.

:roll:


(Timus1995) #11

Tak chyba tak wrzucam zdjęcie czy jest dobrze nie znam się zbyt dobrze, a komputer ma swoje lata ;s

zdjcie0171y.jpg

-- Dodane 04.06.2013 (Wt) 21:36 --

Jak zrobić kopię, nie wiem jak to się robi jestem zielony w tych sprawach, naprawde, wcześniej na tej płytce nie było żadnych problemów z sformatowaniem komputera, teraz dopiero gdy jest ten błąd że Nie można uruchomić systemu windows ponieważ jest uszkodzony albo nie można odnaleźć plików ;/ może mi ktoś dać poradnik jak to skopiować albo napisać jak to sie robi bo nie wiem ;p

Krótko mówiąc nie mogę uruchomić Instalatora Systemu Windows

-- Dodane 04.06.2013 (Wt) 22:34 --

Już sobie poradziłem jakoś i proszę o zamknięcie tematu

-- Dodane 05.06.2013 (Śr) 8:46 --

Już wiem co jest przyczyną, jest to nośnik płyt cd/dvd, przez chwile działał i zaczął się instalować system ale po 40 min zaczął znów komplikować sprawę i system nie chce się instalować bo wyskakuje komunikat żeby włożyć płytę ;/


(rgabrysiak) #12

Skoro napęd ma problemy z odczytem płyt to wyczyść laser albo wymień napęd na nowy.


(SilberPunkt) #13

Możesz też zrobić sobie na na notebooku bootowalny pendrive z instalką Windows XP i z niego zainstalować system (pod warunkiem, że płyta główna posiada opcję bootowania z USB).

:roll:


(Timus1995) #14

Mam kolejny problem wszystko jest ok system się instaluje, lecz gdy docieram do kopiowania plików , przy 90% instalacja zatrzymuje się i wyskakuja błędy że tego pliku nie da się skopiować np plik typu nvrcode.dll


(rgabrysiak) #15

Rozwiązanie masz podane wyżej: