Problem z instalacją Win XP Home Edition na nowym dysku SATA


(Kozioł_93) #1

Witam. Na tym forum problem był wiele razy poruszany lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Proszę o pomoc.

Kupiłem nowy komputer:

procesor: Intel Core 2 Duo 1,86Ghz

płyta główna: Asus P5L-VM 1394

twardy dysk: WD Caviar 160Gb 16MB cache SATA

pamięc: Kingston 512 ddr2 533mhz

Dysk jest nowy. SATA. Problem polega na tym, że jak zaczynam instalacje systemu (instaluje Windows XP Home Edition z SP1) wszystko idzie ok. Robie dwie partycje 20gb i 140gb. Wybieram formatowanie NTFS (szybkie). Jest sprawdzanie dysku potem Instalator kopiuje pliki na dysk. Potem tradycyjnie jest restart systemu. Wtedy zaczynają się komplikacje. Zamiast normalnego wznowienia instalacji wyskakuje czarny obraz z białym napisem:

Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ nastepujacy plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony

\system32\hal.dll.

Zainstaluj ponownie kopię tego pliku.

Proszę o konkretną odpowiedź co zrobić krok po kroku. Jeszcze raz zaznaczam, że to nowy dysk SATA... !!


(JNJN) #2

Czyli:

  • ustawienie dysku sata w biosie - poczytaj link plus książka do płyty głównej.

http://forum.pclab.pl/index.php?showtop ... try1733362

  • sterowniki do kontrolera sata przy instalacji XP - F6.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... a0c81f3f69

  • zintegruj XP z SP2 i dopiero wgrywaj system:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048


(Kozioł_93) #3

@JNJN, słuchaj ale moja płyta główna wykrywa twardy dysk. W biosie normalnie go widze.

Czy jak wyskakuje ten błąd to znaczy że potem płyta nie widzi HDD ? odpisz :?


(JNJN) #4

Sprawdź wszystko co podałem.

Często nie ma potrzeby instalować dodatkowych sterów do kontrolera sata.

Możliwe że masz coś z płytą CD z XP.

Wrzuć i czytaj:

błąd hal.dll

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Sprawdź w biosie czy pamięć faktycznie jest ustawiona na 533 - ustawienia pamięci mają być auto/nominał.

Sprawdź pamięć na błędy:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

Sprawdź w specyfikacji płyty,czy płyta może pracować z jednym modułem pamięci i który bank musi być obsadzony - czy musi mieć dwa moduły i pracować w trybie dual.

Sprawdź czy moduł zakupiony odpowiada specyfikacji zalecanej przez producenta płyty.


(Ulrichlyoko03) #5

Być może problem tkwi w tym że formatujesz dysk w NTFS(szybkie)

Spróbuj sformatować NTFS ale nie w szybkie tylko ten drugi tryb NTFS. :smiley:


(Kozioł_93) #6

No nie wiem czy to od tego że wybieram NTFS (szybkie) :frowning:

Więc spróbowałem na normalnym NTFS-ie i wynik jest taki, że dioda na obudowie od HDD (czerwona) zapala się i się świeci bez przerwy, a samo formatowanie stoi na 0% :cry:

O co tu chodzi?


Wziałem inną płytę Windowsa od kolegi i zrobiłem tradycyjnie

NTFS (szybkie) po restarcie okazało się, że też pokazuje się czarny obraz z białym napisem ale tym razem chodzi o inny plik a dokładnie

ntoskrln.exe

CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI, POMÓŻCIE CO MAM ZROBIĆ


(JNJN) #7

A zrobiłeś co napisałem?


(Kozioł_93) #8

Ok, przeanalizujmy to.

Punkt 1 i 2. Mój BIOS wykrywa Hdd więc nie ma problemu. Ustawienie też jest dobro bo sprawdzałem w książce od płyty głównej.

Punkt 3. Pamięci ustawione są chyba dobrze. Jak mam na auto to występuje ten problem. Ustawiam na Manual i wybieram 533mhz jest to samo. Więc które wybrać?

Punkt 4. Instalowałem z kilku płyt Windowsa lecz każda bez SP lub z SP1.

Punkt 5. Pozostało mi spróbowanie instalowania Windy z SP2, więc biorę się za ściąganie SP 2 :frowning:

O rezultatach napiszę jak sprawdzę. Pozdro i czekam na odp odnoście punktu 3 :cry:


(JNJN) #9

Ad3

  • ustawienie dobre - czyli auto lub 533 - zostaw na auto.

ale dalej miałeś poczytać - czy może być jeden moduł zainstalowany,w którym banku i czy ten moduł może być.

przetestować pamięć na błędy

sprawdzić kompa na innej pamięci

poczytać o błędzie hal.dll

sprawdzić wszystko jeszcze raz i dokładnie

usuń z dysku wszystkie partycje - ma być jak nowy,załóż i sformatuj na NTFS.

może przy instalacji XP podaj mu stery do kontrolera sata.

inne.


(Kozioł_93) #10

na innym forum jeden pan napisał mi żebym sprawdził pamięci memtestem... może wiecie skąd mogę go pobrać no i kiedy go uruchomić skoro mogę wejść tylko do biosu lub zacząć instalację xp


(boczi) #11

Ustawiasz w biosie żeby startowało z dyskietki.

Nagraj z jakiegoś komputera etc.


(Kozioł_93) #12

Teraz podejmę próbę zainstalowania Windowsa z SP2.

Postępuję zgodnie ze wskazówkami. Pobrałem plik z sieci.

Tylko nie wiem gdzie wpisać to polecenie i czy ma być dokładnie takie samo jak te wyżej ?? co oznacza ten x: ? Proszę powiedzcie mi gdzie wpisać to polecenie? Bo normalnie jak uruchomię ten plik to się rozpakowuje, ale jak już skończy to wyskakuje jakiś tam błąd. Nie pamiętam jaki...

Acha no i jak uruchomić plik z parametrem :shock: ?

Czekam na odpowiedź

Złączono Posta : 04.12.2006 (Pon) 7:45

@JNJN proszę napisz mi jak to zrobić... skoro napisałeś zebym tak zrobił to chyba wiesz jak :? Czekam na odp


(JNJN) #13

Wszystko masz napisane w linkach i tylko czytać i jeszcze raz czytać i robić,ale coś widzę u Ciebie problem z czytaniem.


(Kozioł_93) #14

O co Ci teraz chodzi?

W tym linku jest wszystko napisane, ale dla kogoś kto nie zna się za dobrze na komputerach niejasnym wyrażeniem jest wyrażenie:

Jak można rozpakować plik poleceniem ? Gdzie to wpisać itd ?

Albo:

Jak uruchamia się plik z parametrem ? Jak to zintegrować? Gdzie wpisać ?

:roll:


(JNJN) #15

Ściągnij wersję polską SP2 - bo tu masz podany przykład na angielskiej.

Wszystkie komendy wpisujesz w start - uruchom dokładnie jak w linku.

Wszystko robisz jak w tym linku i wszystko będzie dobrze.

I pomyśl trochę samodzielnie - użyj googli i poczytaj - wrzuć i czytaj:

integracja XP z SP2

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Poczytaj jeszcze tu:

TU