Problem z instalacja XP


(Lookgo2) #1

Witam,

mam problem z zainstalowaniem windowsa xp. Po rozpoczeciu instalacji, instalator kopiuje pliki na dysk poczym probuje je uruchomic z dysku i w tym momencie pojawia sie czarny ekran z migajacym kursorem, klawiatura przestaje dzialac a system sie zawiesza. Probowalem juz wszelakich kombinacji (inny dysk, zmiana partycji fat/ntfs, nowy bios, wymiana kosci pamieci, odlaczanie cdromow, zmiana tasm itd)

Moze ktos mial podobny problem i moze mi pomoc.. bede wdzieczny.

oto specyfikacja komputera

Gigabyte GA-7N400 Nvidia2

Amd xp 2400

512 ram

Ati Xpower

seagate 80gb


(Rksi) #2

a system jest legalny / wersja pełna box / wersja oem ??


(Jsty548) #3

Czy plyta nie jest porysowana ? moze czegos podczas instalacji nie skopiowalo ? ;D albo przegrae windowsa od kumpla ale nie zrobies tego dobrze :smiley:


(Lookgo2) #4

Wersja OEM,

Co do XPka to probowalem na kilku roznych wersjach z kilku roznych plyt i zawsze jest to samo czy to Profesional czy Home edition objawy sa identyczne.

Rece mi opadaja, zmuszony jestem do uzytkowania Win98se2


(Mleczyk) #5

J aproponuje cos takiego idz gdzies z ta plytka do kumpla i zobcz czy uniego sie bedzie instalowao jak nie to znaczy ze plytka kopnieta


(Lookgo2) #6

XP jest napewno sprawny, instalowalem go juz kilka razy na innych komputerach i dziala bez zarzutow.

Zastanawiam sie czy to moze byc spowodowane konfliktem karty graficznej z plyta glowna?


(Qbek50) #7

najlepiej to próbować - iść do kumpla z budą i testować. Zmieniać grafe, ram, zasilacz, 8)


(JNJN) #8

A kartę grafiki na czas instalacji XP podmieniłeś - bo to na to wygląda.

Lub pamięć - obowiązkowo podmień na sprawną i sprawdzoną.

Oczywiście konserwacja porządna kompa i sprawdzenie wszystkiego.

Próbuj instalacji w minimalnej konfiguracji.

  • jeden moduł pamięci

  • karta grafiki zmieniona

-dysk

-napęd CD

i wszystko.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=41549


(Szam1) #9

Ja miałem ale ja czekam chyba z 5 minut sam sprubuj poczekać 10 minutek.


(Lookgo2) #10

Wczoraj wieczorem probowalem instalowac z 2 roznymi kartami graficznymi i to samo. Poszedlem do kolegi wymienilem zasilacz kosci pameici, cdroma i dysk twardy!! haha i to samo. To chyba jakies fatum. Najdluzej czekalem z 10 min, sprobuje dzisiaj jeszcze raz i zostawie go na godzinke moze pojdzie. Ale cos mi sie wydaje ze to jakas wada plyty glownej.


(Ks Kamilp Nr 8) #11

(JNJN) #12

Trochę dziwne.

Wyjmij jeszcze baterię z płyty na 30 minut

W tym czasie podłącz do niej wszystko sprawne,czyli

kartę grafiki - nie swoją

moduł pamięci - nie swój

dysk ze sformatowaną partycją systemową

napęd CD sprawdzony i wyczyszczony.

płyta z XP sprawdzona.

I teraz załóż nową baterię i ustaw bios tylko co trzeba.

Jak dalej nic.

Aktualizuj bios do najnowszego i próba.

Jak dalej nic,płyta nie chce współpracować z XP, ale by było to dziwne, bo tylko niektóre starsze płyty miały taki problem.

W takim wypadku możliwe że płyta uszkodzona.


(Lookgo2) #13

Dzieki Jamaica… poczytalem troche na necie i to chyba wlasnie ten problem.

Jednakze nie mam takiej opcji w biosie, wyczytalem ze moze sie to takze nazywac interupt mode, ale takowej tez nie mam.

Przeszukalem ksiazeczke do plyty i tez tam nie ma zadnej wzmianki o tym.

Jn - z ta bateria troche nie logiczne, nie rozumiem jakmialoby to mi pomoc. Bios mam zuatualizowany.


(squeet) #14

To jest reset BIOS-u do ustawień producenta, a nie nielogiczne działanie :wink:

Ustawiasz później to, co jest potrzebne tylko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/APIC

To poszukaj, czy masz jakąkolwiek opcję z rozwinięcia nazwy (widzę, że szukałeś już interrupt mode)