Problem z instalacją


(Jinxi) #1

Podczas instalowania czegokolwiek z płyty CD wyskakuje mi komunikat (w tłumaczeniu na polski): "Błąd podczas odczytu (tranferu) z nośnika", po czym pada zapytanie co dalej. "Ponów próbę" nic nie daje, można tylko przerwać bądź anulować.

Jednakże czasami dochodzi do sytuacji, że w trakcie instalacji komputer się restartuje !!

Przeinstalowanie systemu nic nie daje (obecnie używam XP), nie mam pojęcia czy to coś ze sprzętem (przez 2 lata nie było problemu, dopiero od pół roku problem występuje), teraz zastanawiam się czy to czasem coś nie tak z BIOS-em.

Niestety nie mam pojęcia, bom za słaby zawodnik do tego typu rzeczy, jednakże wdzięczny będę za jakąkolwiek pomoc w ustaleniu przyczyny tego zjawiska.


(Pzontek) #2

a czy 0.5 roku temu zmieniałes bios w czymkolwiek (cd,hdd) ??

albo to sie od jakiegos konkretnego momentu stało (zainstalowanie czegos -> sterowników) ??

Mozesz zobaczyc jak tam ze sterami od sprzetu,

czy ten komunikat wyskakuje tylko przy

??

Wyskakuje Ci tzw blue sreen który mówi o wystąpieniu błędu ktytycznego spowodowanego wadliwym biosem bądz jakąs aplikacją niedawno zainstalowaną, złymi sterami


(Adekuson) #3

Jak na moje to CD-ROM się popsuł.

Pożycz inny od kumpla i na nim sprawdź.

Jeśli problem się powtórzy wtedy to nie będziew wina CD-ROMU.


(Jinxi) #4

BIOS nie był zmieniamy w ogóle do tej pory, a error wyskakuje zarówno przy instalacji z DVD jak i z nagrywarki.

Trudno mi powiedzieć, czy problem występuje od jakiegoś danego momentu, bo w tym samym czasie instalowane były sterowniki do karty graficznej (deinstalacja nie pomogła), także dodane było DVD.


(Bartekn77) #5

A moze to wina nośnika??


(JNJN) #6

Zacznij od sprawdzenia ustawienia napędów na taśmie,kanale IDE i zworki - wszystko w podanych linkach.

Obowiązkowo nowa taśma sygnałowa 40 żyłowa do napędów.

Na I kanale jako Master dysk.

Na II kanale IDE jako Master DVD,Slave CDROM.

Pamiętaj ustaw napędy i dyski jak podałem - zworki na napędach przestaw właściwie.

W biosie napędy i tryby pracy ustaw na AUTO - posiłkuj się książką do płyty głównej.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 712#247712


(Jinxi) #7

Po zastosowaniu się do powyższego błąd występuje nadal.


(Damian) #8

Żeby wykluczyć uszkodzenie napędu, sprawdź go na innym komputerze.


(Jinxi) #9

Żeby było ciekawie, to metodą prób i błędów pożyczyłem od kumpla kartę pamięci i problem ustąpił. Po zakupie nowej i włożeniu jej do kompa, problem występuje nadal. :o