Mam dwa komputery stacjonarne i router TP-LINK TD-W8910G . Jeden podłączony do routera przewodowo , drugi bezprzewodowo za pomocą bezprzewodowej karty sieciowej TP-LINK TL-WN353GD. W Komputerze podłączonym przewodowo jest wszystko ok, a w tym drugim od jakiegoś czasu internet zaczął “zanikać wraz z upływem czasu”, niby jest połączenie siła sygnału maksymalna, ale internet robi się coraz wolniejszy. Radzę sobie z tym odłączając router od zasilania na ok. minutę i ponowne podłączając go. Jednak początkowo musiałem robić to raz na dwa dni czasami codziennie, teraz muszę robić to w najlepszym przypadku co godzinę, a po tej godzinie już mam i tak bardzo kiepski internet (przez pierwsze kilka minut po podłączeniu mam prędkość ściągania ok. 170kB/s- taką jak dawniej, po pół godziny ok. 30-50kB/s a po tej godzinie albo nie mam wcale neta, albo tak ok. 5-15kB/s). Szukałem już rozwiązania tego problemu w internecie, zresetowałem router i wprowadziłem od nowa dane; dałem do formata i zainstalowałem od nowa oprogramowanie do karty sieciowej i nic nie pomogło. Jeśli to istotne to mam neostradę 2Mb/s. Ostatnio odłączanie routera od prądu też nie zawsze pomaga. Proszę o pomoc, jestem już zmęczony tym problemem.
PS. Jest to moja pierwsza wiadomość na forum jeśli zrobiłem coś nie tak proszę o wyrozumiałość i poinformowanie mnie o tym.
A czy na tym, że tak powiem, przewodowym komputerze też coś ściągasz? Może w dodatku jakimś klientem Torrenta? Sprawdź czy taka sytuacja będzie występowała przy wyłączonym komputerze przewodowym. Czy wtedy też będzie Ci zanikał internet.
Problem może leżeć w podziale łącza i ustawieniach QoS na routerze (o ile ten router coś takiego oferuje). Ustaw dla kompa przewodowego 50%. Będzie to działało (przynajmniej w teorii) tak, że jeżeli nie ma potrzeby to całość leci na komputer przewodowy, a jeżeli jest drugi w sieci i potrzebuje pasmo to zostaje przycięte do 50% na komputer i powinno, zaznaczam powinno, działać dość dobrze. Ja tak mam u siebie poustawiane QoS na routerze LinkSys’a: podział na bramkę VoIP - wymagane niezacinanie rozmów, i sieć na 3 kompy (2 radiowe i jedne po kablu) pozostałe pasmo po równo i nie ma problemu.
Komputer podłączony przewodowo jest mojego taty i służy wyłącznie do przeglądania stron. A gdzie mogę zmienić ustawienia dotyczące podziału łącza ?? Próbowałem na 192.168.1.1 jednak tam raczej nic takiego nie mam.
Dla większego bezpieczeństwa możesz jeszcze wyłączyć rozgłaszanie identyfikatora sieci SSID.
Dodatkowo skonfiguruj router tak żeby nie można go było konfigurować z zewnątrz sieci no i obowiązkowo hasełko przy podłączaniu do routera, żeby nim administrować. Zwracam uwagę, że hasło do routera to nie to samo co hasło do sieci WiFi i najlepiej, żeby były różne.
Dodatkowo jeżeli router umożliwia ustawienie puli adresowej (np. początkowy adres LAN i ilość maksymalną podłączonych komputerów) to ustaw sobie adres startowy jakiś wyższy. Przykładowo jak masz router pod adresem 192.168.1.1 to adres startowy dla kompów ustaw na 192.168.1.200 i max podłączonych maszyn na 2.
Nie znam routera, więc nie wiem czy są takie możliwości w nim. Ja wymieniam co można zrobić ogólnie (co mam zrobione u siebie).
A jeszcze (jeżeli jest możliwość) to filtrowanie podłączonych maszyn po MAC’ach.