Problem z internetem Edimax Br-6204Wg

(Jacob) #1

Mam mały problem z internetem a dokładniej z jego brakiem. Posiadam ruter Edimax Br-6204Wg. Ruter został skonfigurowany i internet powinien działać poprawnie. Niestety sieć widzę cały czas, lecz internet momentami jest i śmiga bardzo dobrze, po chwili znika i pojawia się komunikat: TYLKO LOKALNIE. Nie wiem czego to wina: dostawcy internetu, rutera czy komputera czy może jakiegoś innego czynnika.

W miarę możliwości proszę o podanie mi informacji jak mogę ten problem naprawić.

(Adax22) #2

Zgaduje masz Windows Vista tak się zdarza u wtym systemie moja rada na to o ustawić statyczne IP i całą resztę ręcznie wprowadzić.

(Jacob) #3

Dokładnie mam Windows Vista…

Ale ja w tym łysy jestem - czyli trzeba całą sieć ręcznie konfigurować tak?

(Adax22) #4

Zobacz Proszę tutaj Ten problem poruszany był już wcześniej na forum

viewtopic.php?f=22&t=232310 viewtopic.php?f=22&t=242319

viewtopic.php?f=15&t=230625 W przypadku routerów Pentagram ostawiając Statyczne IP na komputerze ( Właściwości protokół internetowy TCP/IPv4) Nie było konieczności wyłączania serwera DHCP w routerze jednak literatura uczy ze należy to uczynić TY możesz spróbować tak i tak.

Adres Bramy i adres DNS MUSI być z zakresu adresów Routera ponadto musi on być taki jak adres IP routera(tzn adres służący ci do logowania się do konfiguracji routera.

Przyjmijmy dla tego przykładu że adres routera to: 192.168.2.1

Więc Protokoły internetowy karty konfigurujemy następująco

IP 192.168.2.5

Maska 255.255,255.0

Brama 192.168.2.1

DNS 192.168.2.1