Problem z internetem wifi + vista


(Jartur77) #1

witam.

mam problem i az glupio mi sie przyznac ale nie moge sobie z nim poradzic od dluzszego czasu..

mianowicie.. w tej chwili mam zainstalowany system vista sp2, +karta wifi sitecom.. wszystko bylo pieknie w poprzednim kompie a w nowym niestety zaczynaja sie spore schody.

niezaleznie od systemu jaki jest zainstalowany (sprawdzilem xp, 7, vista) problem pojawia sie ten sam.. z poczatku byly problemy z polaczeniem z routerem (najzabawniejsze ze 3 inne komputery w tym mieszkaniu dzialaja i lacza sie bez zarzutu); polaczenie jako tako istanialo ale ograniczone, tzn z routerem ale brak netu; probowalem ustawic stale ip, zmieniac wg niektorych porad wartosci dword w rejestrze ale nic to nie daje; w kazdym razie w tej chwili czasem nawet sie polaczy, tyle ze po otworzeniu 2,3 stron czy czegokolwiek - net jaky sie zawiesil (w innych dziala bez zarzutu); ikonka z polaczeniem pokazuje ze net jest i nie jest to lag; radio staje, strony sie nie wczytuja; diagnoza nic nie pokazuje a;bo pokazuje ze znaleziono problem ktorego nie potrafi rozwiazac... probowalem zainstalowac inne karty i skutek taki sam dokladnie; nie mam pojecia juz jak to ugryzc.. moze ktos madry mi pomoze, bo zaczynam sie czuc jak totalny lamus

z gory dzieki i pozdro


(system) #2

Próbowałeś na jakimś Linuxie, np. Ubuntu ?.


(Jartur77) #3

nie; mialem linuxa kilka lat i to na tyle; nie chce go juz w domu bo zabawa w kompilacje jadra jakos mnie znudzila;


(system) #4

Jakbyś go zainstalował, to mógłbyś wtedy być pewny, czy masz te same objawy co na Windows'ie.

Jeśli byłyby te same, to masz na bank konflikt sprzętowy.

P.S. Tak nawiasem mówiąc, Linux nie jest taki straszny, jak go pingwinują :wink: .


(Jartur77) #5

wiesz... sprawdzilem 3 rozne karty... 2 na pci (na zupelnie innym czipsecie) jedna na usb tez zupelnie inna.. komp byl kupiony nowy i we wczesniejszym mieszkaniu mi chodzilo ok.. byly male problemy ale male a nie taka paranoja jak teraz.. pisze z kobiety lapka bo u mnie po otwarciu strony nie ma netu


(system) #6

Sam potwierdzasz, iż żadna karta Wi-Fi którą miałeś nie działa na tym kompie.

Szkoda że Linuxa nie możesz zainstalować, gdyż to by mi dało wiekszy obraz Twojego problemu.

W takim razie śmiem twierdzić, iż masz poważniejszy problem.

Jedna karta nie chodzi poprawnie, Ok, ale 3 to już za wiele.

Myśle, że musisz się udać do miejsca w którym kupiłeś komputer i opowiedzieć tam o swoim problemie.

Karta Wi-Fi w dzisiejszych czasach, nie jest żadną nowością i powinna działać sprawnie.


(Jartur77) #7

no to panie bede jechal 600 mil zeby sie dowiedziec.... mysle ze to bedzie cos banalnego.. nie wiem jeszcze co; moze to wina niekompatybilnosci z routerem, pojecia nie mam; moze zainstaluje linuxa, chociaz nie wiem co teraz jest w miare skompilowane od poczatku zebym nie musial sie w tym grzebac wiekami zanim wszystko ruszy; ostatnie czego uzywalem to byl ubuntu 8.4 a tam z tego co pamietam mialem problem z dzwiekiem 5.1; polecisz cos?


(system) #8

To widze blisko masz do sklepu :smiley: .

O dżwięk się nie martw, gdyż tylko o internet nam chodźi.

Ubuntu 9.04 wystarczy :wink: i do dzieła .

-- Dodane 30.09.2009 (Śr) 17:42 --

Zapomniałem dodać #-o .

Przy 3 nie działających kartach, jest to wykluczone.


(Jartur77) #9

wlacze sciaganie w nocy i zobaczy sie jutro czy jakos tak... odezwe sie.. ale ty tez nie wziales pod uwage ze mi w poprzednim mieszkaniu dzialalo na tej karcie ktora mam wlaczona..


(system) #10

Zmiana mieszkania, jest równoznaczna z nowym miejscem odbioru.

Wykluczam, abyś podczas przeprowadzki uszkodził komputer (jego karte Wi-Fi).

Odpal Ubuntu jako LiveCD i opisz doświadczenia z internetem :wink:.


(Golden Finger) #11

Przeniesiony z Problemy :arrow: Sieci komputerowe

szatyn77 , dostosuj swoje pisanie w postach do wymogów Regulaminu, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do :arrow: śmietnika


(Jartur77) #12

to samo... mniej wiecej.. sieci widzi, probuje sie polaczyc, wpisuje klucz, miele i miele i po kilku min znowu pyta o klucz