Problem z internetem WIFI XP i Vista


(Arisz1) #1

Witam. Nie mogę znaleźć dokładnych ustawień jak połączyć 2 laptopy jeden z XP a drugi z Vistą.

Posiadam internet radiowy, antena na dachu i jest podłączony do karty sieciowej do pierwszego laptopa z XP. Teraz chcę udostępnić internet do drugiego laptopa z Vistą poprzez WIFI bo oba posiadają. Laptopy się widzą ale nie mogę sobie poradzić żeby był internet na tym drugim, wiem ze musi być ten pierwszy włączony żeby drugi odbierał. Wiec napiszę tu jak mam ustawione.

Pierwszy laptop z XP:

We właściwościach na karcie sieciowej gdzie odbieram internet zaznaczyłem Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się...

Teraz na karcie WIFI Ogólne> Protokół internetowy> Adres IP 10 1 1 1 10 Maska podsieci 255 0 0 0 reszta pusta

Sieci bezprzewodowe zaznaczona opcja użyj systemu windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej a w Zaawansowane mam zaznaczone tylko sieci typu komputer-komputer (ad-hoc).

Drugi laptop z Vistą adres IP 10 1 1 1 11 a reszta tak samo jak w pierwszym

Utworzyłem tam nową sieć jako (ad-hoc). Nie pamiętam dokładniej jak bo pisze to z pamięci bo nie mam w tej chwili pod ręką tego laptopa z Vistą.

Widzą się nawzajem, można się wymieniać plikami ale nie ma internetu. Tą sieć co stworzyłem widać na tym pierwszym. Nadal nie wiem czy coś przegapiłem czy źle zrobiłem. Może ktoś doradzić? byłbym wdzięczny


(Adrian Bakowski) #2

Żeby działało udostępnienie w Windowsie komputer, który udostępnia w tym przypadku XP musi mieć ustawiony adres karty WiFi na 192.168.0.1 maska 255.255.255.0, na drugi i pozostałe komputery ustawiasz IP 192.168.0.2-254.

W komputerze z Vistą ustawiasz dodatkowo serwer DNS na 192.168.0.1


(Arisz1) #3

bartekdko jak na razie to nie chcę wydawać żadnej kasy.

5moq spróbuje tak jak napisałeś ale czy adres IP 10.1.1.1.10 a 192.168.0.1 to spora różnica? Bo komputery się widzą tylko brak netu. Czy na komputerze z Vistą muszę mieć ustawione na AD-HOC skoro na tym z XP tak mam? Ten z Vistą wykrywa także sieć tą co ja używam do odbioru internetu ale to nic nie daje bo trzeba by było drugi abonament płacić.


(Adrian Bakowski) #4

Na XP i VISCIE musisz mieć ustawione AD_HOC. Jest to sposób łączenia się bezprzewodowo dwóch komputerów bez pośrednictwa routera.

Różnica między adresami z puli 10.0.0.x a 192.168.0.x jest taka, że miło iż komputery się widzą tu i tu to w Windowsie adresy 10.0.0.x służą do połączeń lokalnych miedzy komputerami w sieci bez dostępu do netu. adresy z puli 192.168.0.x służą do łączenia komputerów z udostępnionym netem.

Takie schematy mają duże znaczenie ze względu na standardy, porządkowanie sieci i łatwiejszą administrację.

Dlatego proponuję, że gdy tworzysz jakąś sieć to twórz ją od razu na adresach zaczynających się od 192.168.0.x


(Golden Finger) #5

To nie jest pomoc w temacie, jako OT :arrow: out


(Arisz1) #6

Wpisałem na XP 192.168.0.1 a maska 255.255.255.0 a w Viscie 192.168.0.2 a maska taka sama, komputery się widzą ze sobą tak jak wcześniej na innym adresie ale nadal nie ma internetu. Nie mogę tego problemu rozwiązać.

W viscie w centrum sieci i udostępniania są trzy ikony: 1} mój komp, 2) sieć niezidentyfikowana, 3) internet. Pomiędzy 1 a 2 jest ok, natomiast od 2 do 3 jest czarna z X na środku. Czyli coś takiego "mój komputer ----------> sieć niezidentyfikowana -------X-----> Internet "


(Adrian Bakowski) #7

W Viście tam gdzie masz adres 192.168.0.2 musisz jeszcze ustawić adres bramy czyli 192.168.0.1 oraz taki sam adres serwera DNS


(Werbisz) #8

POradźcie i mnie. Do routera obsługującego internet z kablówki podłączony jest komputer stacjonarny z xp, kartą sieciową i 2 notebooki z wifi, jeden xp, drugi vista. Notbooki łącza się z internetem bez problemu, a komp stacjonarny cały czas potrzebuje wyszukiwania i naprawiania sieci. Co jest z nim nie tak?