Problem z internetem


(Ewka888) #1

Co jakiś czas, na pare minut nie mam internetu...To tak,jakby mi ktoś kabelek sieciowy z kompa wyciągał...Po chwili znów wszystko wraca do normy.Czy ktoś ma pomysł, co może być przyczyną??


(lazikar) #2

A kontaktowałaś się ze swoim providerem???

Polecam zapytać.


(Ewka888) #3

To komp w pracy,więc pytałam informatyka...Niestety powiedział, że nie wie i że nikt inny takich problemów nie ma. A wogóle to on nie ma czasu...Szkoda gadać.No więc zostałam z tym sama :frowning:


(lazikar) #4

Powiedz mu że za to mu płacą, a czasu to on może nie mieć jak go zwolnią.

Jeżeli on tak reaguje to zapewne nie ma pojęcia co to powoduje.

To nie jest takie proste na odległość stwierdzić co to może być. Piszesz że wygląda to jakby ktoś kabelek wyciągał, ale czy karta sieciowa cokolwiek sygnalizuje??


(Ewka888) #5

Są dwie diody zielone. Jedna świeci cały czas, a druga mruga. A pan informatyk ma podobno ważniejsze sprawy na główce-biedactwo...


(Monczkin) #6

całkiem możliwe, że wtyczka jest obluzowana, albo gniazdo - ja w pracy mam od czasu do czasu podobny objaw na switchu :slight_smile:

a co do informatyka :hahaha:

dobry gościu - według mnie kandydat do urzędu pracy


(lazikar) #7

Na czym te diody????

Na początek warto przedstawić konfiguracje kompa.

Przeskanować komputer na wirusy, najlepiej loga wkleić.

Problem jest w tym że to firmowy komputer, i nie jestem pewien czy możesz tak sobie w nim cokolwiek robić.

Informatyk jest od tego aby się tym zająć.

Nie ma że boli.


(fiesta) #8

Za chabety informatyka i admina sieci, łaski Ci nie robią :smiley: :smiley: :smiley:

Skoro do pracy niezbędny jest Ci komputer i dostęp do netu, to ich rolą jest zapewnienie poprawnego ich działania. Ty masz pracować na sprzęcie a nie zajmować się jego naprawą czy konserwacją. Tym bardziej że:

IMHO jesteś kobitką i nie wiesz jak się z chłopami załatwia sprawy :wink: :wink: :wink:


(Ewka888) #9

Faktycznie, wtyczka ma luz w gnieździe, a raczej nie powinna. Pewnie trzeba ją wymienić?

log, proszę bardzo:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 11:02:44, on 05-05-21

Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)


Running processes:

C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SPOOL32.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MDM.EXE

C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\NETMONSV.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk

C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE

C:\WINDOWS\TASKMON.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\INTERNAT.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE

C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\MKS_MENU.EXE

C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\MKS_MON.EXE

C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\ABREGMON.EXE

C:\PROGRAM FILES\PESTPATROL\PPMEMCHECK.EXE

C:\PROGRAM FILES\PESTPATROL\COOKIEPATROL.EXE

C:\PROGRAM FILES\PESTPATROL\PPCONTROL.EXE

C:\PROGRAM FILES\GADU-GADU\GG.EXE

C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\MKS_SCAN.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE

C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\REAL\UPDATE_OB\REALSCHED.EXE

C:\PROGRAM FILES\INTERNET EXPLORER\IEXPLORE.EXE

C:\TOTALCMD\TOTALCMD.EXE

D:\EWA\INSTALKI\RóżNE SKANERY\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.interia.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\PROGRAM FILES\ADOBE\ACROBAT 5.0 CE\READER\ACTIVEX\ACROIEHELPER.OCX

O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX

O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun

O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [internat.exe] internat.exe

O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [mdac_runonce] C:\WINDOWS\SYSTEM\runonce.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Zasobnik systemowy] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\Run: [MKS_MENU] C:\Program Files\MKS\Bin\mks_menu.exe

O4 - HKLM\..\Run: [MKS_MON] C:\Program Files\MKS\Bin\mks_mon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [ABREGMON] C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\ABregmon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [PPMemCheck] C:\PROGRA~1\PESTPA~1\PPMemCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [CookiePatrol] C:\PROGRA~1\PESTPA~1\CookiePatrol.exe

O4 - HKLM\..\Run: [PestPatrol Control Center] C:\PROGRA~1\PESTPA~1\PPControl.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] mstask.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [Machine Debug Manager] C:\WINDOWS\SYSTEM\MDM.EXE

O4 - HKLM\..\RunServices: [ABNetMon] C:\PROGRAM FILES\MKS\BIN\NETMONSV.EXE

O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\PROGRAM FILES\GADU-GADU\GG.EXE" /tray

O4 - HKCU\..\RunServices: [Gadu-Gadu] "C:\PROGRAM FILES\GADU-GADU\GG.EXE" /tray

O8 - Extra context menu item: Allow Popups - C:\Program Files\Meaya\Popup Ad Filter\WhiteGetUrl.js

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O16 - DPF: {74D05D43-3236-11D4-BDCD-00C04F9A3B61} (HouseCall Control) - http://a840.g.akamai.net/7/840/537/2004061001/housecall.trendmicro.com/housecall/xscan53.cab

O16 - DPF: {9A9307A0-7DA4-4DAF-B042-5009F29E09E1} (ActiveScan Installer Class) - http://www.pandasoftware.com/activescan/as5/asinst.cab

Ja po prostu muszę sobie radzić sama...Dzięki temu ciągle uczę się czegoś nowego :slight_smile:


(lazikar) #10

Dokładnie.

Może kabelek poprostu jest co chwila ruszany i dlatego się poluzował i rozłącza. Jak narazie to trzeba go tak ustawić aby nie był ruszany i podłączony.

I za chabety tego pseudo informatyka.


(Monczkin) #11

pewnie tak - ale wezwij fachowców, bo twój informatyk może źle kable podpiąć :diabel:


(pędzący_na_strychu) #12

faktycznie dobry informatyk :smiley:

jezeli jedna dioda swieci to jest polączenie kompa z drugim urządzeniem (hub, switch, inny komp...)

jezeli druga miga to jest transmisja między tymi urządzeniami...

rzeczywiście jezeli inni nie zgłaszają takich problemów problem jest zdecydowanie lokalny (dotyczy Twojej workstacji) - jak psano poprzednio:

  • obluzowana wtyczka albo zle zacisnieta (wymiana erjotów i sprawdzic czy pomoglo)

  • walnięty gdzieś po drodze kabel (stoi na nim biurko, szafka, grasuje szczur w biurze ) :stuck_out_tongue:

  • pogon go kurde - ma to zrobić !!


(fiesta) #13

Każde gniazdo i wtyk RJ45 mają trochę "luzu" więc przyczyną może być to ale niekoniecznie.

Więc:


(Ewka888) #14

Dzięki wszytskim za poświęconą mi uwagę :slight_smile: Fajnie, że są takie fora. A informatyk ma trochę roboty z jeszcze innymi, mniej rozgarnietymi uzytkownikami niż ja :wink: Po prostu pare razy pokazałam, że coś tam potrafię zrobić sama no i on teraz myśli, że potrafię wszystko...No a w końcu nie jestem informatykiem, a w dodatku kobietką :slight_smile: (bynajmniej nie blondynką) Jescze raz dzięki i do następnego problemu.Paaa :slight_smile:


(Musg) #15

jesli chodzi o sam log to jest ok :slight_smile: