Problem z IP


(Uttecht) #1

Witam

mam internet z kablówki i routera di 604.

Dziś wziąłem i odłączyłem kabel z routera i podłączyłem modem bezpośrednio do karty sieciowej (net->modem->karta sieciowa) - by sprawdzić czy połączy mi się emul.

Potem jak chciałem znów podłączyć przez router (net->modem->router->karta sieciowa) okazało się że zmieniło mi się IP, maska podsieci i brama. Przez to nie mogę wejść do konfiguracji routera :-/

Resety nic nie pomagają.

Poprzednio miałem:

IP: 192.168.0.101

Maska: 255.255.255.0

Brama domyślna: 192.168.0.1

A teraz mam:

IP: 172.17.7.51

Maska: 255.255.248.0

Brama domyślna: 172.17.0.1

Dodam że IP jest przypisywany przez serwer DHCP

Poprzednia adres bramki był standardowy jak jest w routerze. Nowy niestety taki nie jest i pomimo wpisywania go (http://172.17.0.1) nie moge wejsc do konfigu routera.

Czy mozliwe ze zmienili to ludzie z kablówki?

Prosze o porade co zrobic.


(Golden Finger) #2

Aby wejść w takim przypadku do konfiguracji routera musisz wpisać adres hosta (kompa), a nie bramę.

Więc wpisz 172.17.7.51 i powinieneś wejść w konfigurację :slight_smile:

Ale równie dobrze zawsze możesz wejśc do konfiguracji wpisując 192.168.0.1 lub podony adres jaki jest w dołączonej dokumentacji dla routera.

Admin nie będzie na Twoim routerze nic zmieniał.

Nie ma prawa wchodzić na Twój router, jeśli to zrobi bez Twojego przyzwolenia, będzie to najzwyklejszy włam :smiley:

:okulary:


(Uttecht) #3

Problem w tym że router nie reaguje na 172.17.7.51 oraz na 192.168.0.1 (który podany był w instrukcji urządzenia)

Dzwoniłem do kablowki i powiedzieli mi ze ponizsze dane byly bledne:

> IP: 192.168.0.101

> Maska: 255.255.255.0

> Brama domyślna: 192.168.0.1

i ze poprawne sa te:

> IP: 172.17.7.51

> Maska: 255.255.248.0

> Brama domyślna: 172.17.0.1

Problem w tym że przy tych danych poprzez 172.17.0.1 nie moge wejsc do konfiguracji routera. Przy tych blednych danych nie bylo problemu. Proby resetu routera nic nie daja. Byc moze zle go resetuje. Robie to w nastepujacy sposob:

  1. odlanczam kabel zasilajacy z tylu routera

  2. naciskam reset

3 przy nacisnietym resecie podlanczam zasilanie

4 czekam okolo 10sek i puszczam reset

Prosze o opinie uzytkownikow routera dlink di604

Pozdrawiam