Problem z kartą dźwiękową CREATIVE X-Fi Xtreme Music


(Boguszek) #1

problem z kartą dźwiękową CREATIVE X-Fi Xtreme Music

Wymagania systemowe dla karty

Procesor Intel® Pentium® III 1 GHz, AMD® 1 GHz processor lub szybszy

Płyta główna Intel, AMD lub całkowicie zgodna

Microsoft® Windows® XP Service Pack 2 (SP2)

256 MB RAM

600MB wolnego miejsca na dysku

Dostępne złącze PCI 2.1 na kartę dźwiękową

Stacja CD-ROM/CD-RW lub CD/DVD-ROM wymagana do instalacji oprogramowania

Karta graficzna z akceleratorem grafiki 3D zgodnym z DirectX® 9 i OpenGL®

:frowning: witam mam problem z tą oto kartą dźwiękową którą kupiłem 4 dni temu

karta jest nowa .

zainstalowałem kartę bez problemu wszystko ładnie chodziło przez 4 godzin po 4 godzinach karta zaczeła mi trzeszczeć i w głośnikach słyszę głos trzeszczącej płyty gramofonowej ;/ a muzyka gra po chwili jest restart kompa

i gdy próbuję się uruchomić pokazuje się dziwny komunikat częstotliwość pracy poza zakresem coś tam i jest odliczanie czasu 15 sekund niebieski ekran przeładowania danych i restart znowu potem komputer się

uruchamia i w systemie już niema kontrolera Audio.

mój komputer to.

win xp SP2

1.procesor-Celeron 2.5

2.Płyta- Asrock P4i45E,

3.Grafa-GF FX5200,

4-Dysk-Segate 80GB 2MB

5.Pamięć-512DDR

6.Zasilacz-Tagan TG420-U02 i-xeye

40b901c2c1296607.jpg

kontrolerbc3.th.jpg

próbują zainstalować na nowo sterowniki z CD dołączonej i pokazuje mi się komunikat

4223c6ca1ee18a6a.jpg

jak odinstaluje bieżące stery co były też nie mogę nowych zainstalować też taki sam komunikat

i w takiej sytuacji pomaga tylko zresetować Bios na płycie i zainstalować na nowo sterowniki i znowu wszystko gra kilka godzin i sytuacja się powtarza ;/

podczas pracy karty system letko się zawiesza co jakiś czas na 3 sekundy ;/ zmieniałem montaż karty w różnych gniazdach PCI przestawiałem szynę PCI z 32 na 64 to samo ;/ instalowałem różne sterowniki do tej karty od najstarszych po najnowsze ciągle to samo formatowałem dysk instalkę na nowo systemu też nic nie pomogło ;/ w podglądzie zdarzeń niema błędów od karty ale jednak coś jest nie tak czy z kartą czy z softem jak karta zgubi kontroler tak jak na fotce system chodzi ok i się nie zacina .już sił nie mam na tą kartę proszę o pomoc

:frowning: :cry:


(Zbych ) #2

A wyłączyłeś zintegrowaną karte dzwiękową w biosie?? , oprócz tego niektóre biosy posiadają funkcje ustawienia zgodności z Creative Sound Blaster gdzie należy ustawić na enable. Są też płyty gł. a wszczególnosci ich biosy które "nie akceptują" kart Creativa w tym przypadku nieraz pomaga aktualizacja biosu płyty gł. A tak pozatym to dopiero teraz zauważyłem że to chyba jakaś wersja systemu Vista wiec nic dziwnego że występują problemy.


(Boguszek) #3

tak karta dźwiękowa zintegrowana jest wyłączona w W Biosie.

Zbych1A. tak po zatym to dopiero teraz zauważyłem że to chyba jakaś wersja systemu Vista wiec nic dziwnego że występują problemy.

to jest windows xp SP2 a to co widzisz to jest nakładka WindowBlinds.

9b6ed811e9efed9e.jpg

jak mogę zrobić Aktualizacje Biosu ?

no i co ja mam teraz zrobić : prawdopodobnie to jest wina Biosu :-/ już tyle się tego w necie naczytałem i ludzie mają też takie problemy czy ktoś mógłby mi doradzić jak najbezpieczniej zrobić Update Biosu ? płyta to Asrock P4i45E lub jaka nowa płyta jest kompaktybilna z tą kartą dźwiękową :slight_smile:

Złączono Posta : 02.01.2007 (Wto) 21:58

:frowning: za każdym razem gdy włożę kartę do innego slotu PCI system na początku ja znajduje jako kontroler audio

wiec karta chyba nie jest walnięta tak myślę że jedyna wina to będzie coś w sterach lub w Biosie że nie każda płyta główna jest kompaktybilna z tą kartą dźwiękową jeśli ktoś ma taką samą kartę

to niech poda mi linka na jakich sterach :? ona chodzi u niego

Złączono Posta : 03.01.2007 (Sro) 0:43

:roll: i juz wiem co jest nie tak :]

Creative potwierdził występowanie problemów w

systemach zawierających karty dźwiękowe X-Fi i

płyty główne z chipsetem nVidia nForce 4. Sytuacja

ta dotyczy tylko kart X-Fi XtremeMusic oraz X-Fi

Platinum, zawierających 2 MB pamięci - pozostałe

modele z serii X-Fi nie stwarzają trudności. W

przypadku wystąpienia konfliktów system rozpoznaje

kilka nieznanych urządzeń lub ma problemy ze startem.

Rozwiązaniem problemu jest albo poprawiony bios

(część producentów płyt głównych już takie posiada)

albo odesłanie karty do firmy Creative, która wymieni

ją na wersję poprawioną.

Glock19 ....to raczej nie wina nForce...

probowalem instalowac x-Fi na i865 i i875, i tez mialem problemy...

Złączono Posta : 04.01.2007 (Czw) 14:33

jeśli ktoś ma problemy z nią trzeba tak zrobić i będzie ok chodzić :slight_smile:

====================================================================

wchodzimy w Uruchom.... wpisujemy msconfing przechodzimy do sekcji Uruchamianie wywalamy wszystkie programy od karty Creative które odpalają się podczas Autostartu potem restart komputera wchodzimy na stronę Cretive zrobimy Auto Update Najnowsze sterowniki i oprogramowanie firmowe znajdziesz na stronie do swego modelu karty ja do swojej

CREATIVE Sound Blaster X-Fi Xtreme Music

pobrałem te stery. SBXF_PCDRV_LB_2_09_0007

instalujemy potem znów sterowniki potem restart i znowu wchodzimy w Uruchom...polecenie msconfing przechodzimy do Sekcji Uruchamianie wywalamy znowu wszystkie programy które ładują się od karty podczas autostartu znowu restart komputera już ostatni i komputer uruchomi się na nowo i karta już działa elegancko żadnych trzasków działa jak należy.

póki to zbadałem jeden gość mi tak polecił zrobić od kupna karty 4 dni mineło męczyłem się instalowałem format robiłem bios nowy wgrywałem i nic kur....... szlak mnie trafiał ;/ ale dobrze że wreszcie chodzi :slight_smile:

Złączono Posta : 05.01.2007 (Pią) 11:37

:-x :-x :-x

no już już po wszystkim dziś znowu przestała działa znowu nie mam kontrolera od karty

taki sam problem jak wcześniej rano włączę pogra 2 godzinki i zaczyna trzaskać piskać mało głośników nie rozwali restart kompa niebieski ekran przeładowania danych dodatkowo pojawia się po tym komunikat przed załadowaniem systemu zarządzanie energią częstotliwość pracy poza zakresem i karty nie wykrywa system :-x