Problem z kartą lub monitorem


(Andgird) #1

Jakoże jestem lekko już wkurzony a oczy chętnie by mi wypadły i potoczyły w jak najdalszy kąt to mój problem wypunktuję:

  1. Mam kartę grafiki Gigabyte GF fx5500 128MB i monitor Samsung SyncMaster 793 DF.

  2. Karta pracowała na sterach w wersji 78.01 NVidii a monitor pracuje na sterach Samsunga.

  3. Coś mnie podkusiło, aby sprawdzić nowsze stery w wersji 81.98.

  4. Po wgraniu nowych sterowników do karty obraz stał się [tu brzydki wyraz] nieostry, rozmazany. Każdą literkę, wyraz czy cokolwiek widziałem w kilku egzemplarzach :evil: .

  5. Odinstalowałem stery wracając do tych co miałem, lecz efekt rozmycia pozostał chociaż na mniejszą skalę. Probowałem wszystkiego wlącznie z rozmagnesowaniem oraz marnowaniem czasu na reinstalkę systemu. Jedyny efekt to porządek na partycji systemowej :? .

  6. Mam dość tego efektu specjalnego.

A teraz opis samego efektu na tych sterownikach (78.01, 1024x768/85Hz - z tych ustawień monitora zazwyczaj korzystam) i dotyczy to każdych ustawień oprócz 640x480 i 640x400:

  1. Zaraz po włączeniu kompa i monitora obraz jest ok. Po około 15 - 20 minutach zaczynają się "efety specjalne".

  2. Po lewej stronie zaczyna tworzyć się ciemna linia obrazująca koniec ekranu i wszystkie wyświetlane elementy tj. ikony, litery itd. zaczynają mieć swoje odpowiedniki nieco słabiej (ok. 50%) widoczne przesunięte o około 2mm. Po kolejnych około 2 godzinach efekt ten mija by po jakimś czasie powrócić.

  3. Mam stary monitor i kartę grafiki (GF 3 Ti 200). Na karcie jeszcze nie sprawdzałem, ale na starym monitorze (Samsung 551s) nie ma tego efektu.

Czy wgranie nowych sterów do karty mogło aż tak "rozkojarzyć" monitor?

Mi się to nie wydaje realnie możliwe. Dodam, że OSD monitora podlega tym samym efektom.

PS. Nie raz wymieniałem stery do kart grafiki, ale taki "fascynujący efekt" trafił mi się po raz pierwszy.

Z góry dziękuję za pomoc.


(Matheew) #2

odinstaluj sterowniki monitora i zainstaluj jeszcze raz :wink: u mnie tez cos takiego wystepowalo na GF FX5200 128MB, gdy ogladalem jakis film to obraz robil sie zielony :? ,ale gdy powrocilem do starych sterow od karty, a sterowniki monitora zainstalowalem od nowa wyszstko wrócilo do normy :slight_smile:


(Andgird) #3

Niestety, ale tak jak napisałem powyżej zrobiłem reinstalkę systemu co gwarantuje danie na nowo wszystkich sterowników i nic. Efekt jest i tyle. Jedyne co mi zostało to sprawdzenie na starej karcie grafiki aby sprawdzić czy karta nie podaje złego sygnału do monitora. Zresztą zastanowił mnie fakt, że - tak jak napisałem powyżej - na starym monitorze nie ma tego efektu. A stery do monitora przeinstalowywałem kilka razy zanim zabrałem się za reinstalkę :evil: .

Za chwilkę zabiorę się za odinstalowywanie sterów do grafiki i wymianę karty na starą i zobaczę jaki to da efekt.

PS. Zmieniłem kartę i dałem sterowniki z 66.93 ale efekt się pojawia czyli problem jest z monitorem. Czy ktoś wie jak stery do karty mogły rozlegulować parametry monitora?